Francisco Contreras
fredag, december 18, 2009
Obama kan inte, vill inte, hör inte
torsdag, december 17, 2009
Evo och Chavez tände till konferensen
onsdag, december 16, 2009
Klimatkonferensen på väg mot en katastrof
tisdag, december 15, 2009
Rörelserna slängs ut och Syd ökar trycket i Köpenhamn
måndag, december 14, 2009
Chile: högern vinner första omgången, men förlorar ändå
söndag, december 13, 2009
Patentstriden avgörande i klimatförhandlingarna
lördag, december 12, 2009
bilder från klimatdemon i Köpenhamn
fredag, december 11, 2009
Internationell tribunal och kamp mot transnationella bolag
På ett annat väl konkurrerat seminarium pratade representanter för Via Campesina om att den stora striden nu gäller marken/jorden. En strid mellan det s k agrobusiness och småböndernas jordbruk. De pekade på de transnationella bolagen och det internationella finanskapitalet som underordnar sig marknader, produktion, priserna mm för livsmedelsproduktion. Agrobusiness ger inga jobb, tvärtom, småbönder och lantarbetare förlorar sin inkomstkälla när de blir av med sin mark. Enligt beräkningar som gjorts, skapar agrobusiness, alltså storskaligt jordbruk för export, högst ett arbetstillfälle per 185 Hektar. Agrobusiness producerar inte mat utan producera dollar, som nån av de sa. En annan bra affär är det s k Hydrobusiness, alltså kommersialiseringen av vattnet. Coca Cola och Nestlé är de stora aktörerna här. Via Campesina, den stora internationella bonderörelsen, kämpar mot denna utveckling genom att förstärka basrörelserna, genom att etablera en allians mellan land och stad och genom att bekämpa de transnationella bolagen.
COOP15 i Köpenhamn: ursprungsfolk kräver Klimattribunal
tisdag, december 08, 2009
Kraven från Syd - under Klimatmötet
Kraven som kommer från Syd och folkrörelserna inför klimatmötet i Köpenhamn är i allra högsta grad relevanta.
- Att den rika världen ska uppfylla sina åtaganden enligt klimatavtalet som tecknades i Kyoto.
- Att de historiska utsläppen av växthusgaser räknas med i ett kommande avtal. Dagens situation är ett resultat av ett sekel av industrialisering och ohämmad exploatering av olja, kol och skog. Samtidigt har de materiella framstegen som gjorts i liten utsträckning kommit fattiga länder till nytta.
- Att den västerländska konsumtionskulturen och det överutnyttjandet av livsutrymme ändras radikalt. En omställning till hållbar konsumtion och produktion behövs.
- Att nya sätt att finansiera en hållbar utveckling i fattiga länder tas fram, ex Koldioxidskatt och Global skatt på valutaväxlingar och aktiehandel.
- Folkrörelserna ifrågasätter också kommersialisering av utsläppsrätter. Är det realistiskt att tro att den marknad som totalt misslyckats med att hantera en global nyttighet som klimatet ska lyckas bättre efter Köpenhamnsmötet?
måndag, december 07, 2009
Europafacket kräver stopp för frihandelsavtal
Ledningen för Europafacket ETUC kräver att EU stoppar förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Colombia och Peru. Europafacket med Wanja Lundby-Wedin som ordförande menar att minst 10 fackliga företrädare mördats i Colombia de senaste 2 månader och att det s k Sustainable Development Chapter som förhandlas fram inom ramarna för frihandelsavtalet inte garanterar att de fackliga och de mänskliga rättigheter respekteras.
Äntligen har facket i EU börjat reagera, i USA har facket lyckas stoppa en ratificering av frihandelsavtalet mellan USA och Colombia.
Bolivia: Evo 63 % - högern 34 %
tisdag, december 01, 2009
EU tvekar om diktaturens Honduras
Carl Bildt hade som mål idag att EU:s möte skulle landa i ett uttalande kring Honduras. Samma sak försökte sig Portugal primärminister José Sócrates på det s k iberoamerikanska möte i Portugal idag. Men ingen av de lyckades. Både EU och Latinamerika tycks vara splittrade i frågan om att stödja eller inte diktaturens val i Honduras.
I Latinamerika har högerregeringarna i Panamá, Costa Rica, Colombia och Perú godkänt valet medan Brasilien, Venezuela, Chile, Argentina och andra har tagit avstånd från statskuppen och "valet".
Oklart vilka länder inom EU som vill godkänna diktaturen. Vi vet inte heller vad Carl Bildt och Sverige vill. Dock finns ett svar från Bildt till en fråga ställt av miljöpartisten Bodil Ceballos i EU-nämnden:
Jag tror att vi är inne på samma linje i dessa frågor. Det är viktigt att reagera.
Det här var ju inte en militärkupp eller statskupp i klassisk mening. President Zelaya befann sig, lindrigt uttryckt, i utkanten av konstitutionen>>> Hemlig enligt 2 kap. 1 § sekretesslagen <<<. Men man tar inte militären och sätter presidenten på ett plan och skickar ut honom ur landet. Det gör man inte. Det är dåligt för Honduras, men framför allt riskerar det att sända en signal, om man tolererar detta.
Det är mot bakgrund av det som omvärldens och de afrikanska ländernas reaktion har varit så stark och så enig och som vi från EU:s sida har sett det som viktigt att ge detta vårt stöd.
Jag ska ärligt säga att jag inte tycker att vi har spelat någon mer aktiv roll i detta. Det har inte heller varit vår strävan. Vi tycker nämligen att regionala samarbetsorganisationer i princip är bra. Har OAS en process är EU:s roll, tycker jag, att stödja OAS process snarare än att lägga sig i och försöka åstadkomma någonting själv.
söndag, november 29, 2009
Rekord lågt valdeltagande i "afghanskt" val i Honduras
torsdag, november 26, 2009
riggat "val" i Honduras, ingen kommer!
onsdag, november 25, 2009
EU tvingar på Västafrika frihandelsavtal
Folkliga protester stoppade EU:s försök att påtvinga Västafrika ett frihandelsavtal. Nu har EU bytt taktik och försöker få enskilda länder att skriva under ett avtal. I Ghana skrev förre högerpresidenten en avsiktsförklaring med EU. Det mer progressiva partiet som nyligen vann valet och som från början var emot avtalet verkar nu känna sig tvungen att fullfölja det som avtalas med EU.
Ronnie Hall, handelsexpert från England och som skrev rapporten "Undercutting Africa" menar att EU:s handelsavtal används som verktyg i kampen om råvaror i Afrika.
Frihandelsavtalet tvingar länderna att utsätta sin industri och jordbruk för omöjlig konkurrens från den mer avancerade europeiska. Tidigare har ett flertal folkrörelseorganisationer protesterat mot att EU pressar fram ett frihandelsavtal, sk EPA. Så här skriver de "Inom jordbruksprodukter, där u-länderna ofta har låga produktionskostnader, har de ändå svårt att konkurrera på grund av de stora industriländernas enorma subventioner. EU betalar varje år ut runt 50 miljarder euro i jordbrukssubventioner. Handelsregler är konstruerade så att det blir särskilt svårt för dem att sälja förädlade produkter, som konserverad tonfisk eller snabbkaffe".
söndag, november 22, 2009
B'Tselem: 7 398 palestinier mördade av Israeliska soldater
onsdag, november 18, 2009
Högermediernas monopol i Latinamerika bryts
tisdag, november 17, 2009
Svenska regeringen satsar på militär lösning i Afghanistan
Fortsatta militära insatser i Aghanistan är ingen lösning på konflikten och kommer i praktiken att försvåra de civila insatser som landet behöver.
kl 18:00 , Mynttorget- Gamla Stan, Stockholm
söndag, november 15, 2009
Micheletti - vicepresident i Center o FPs Liberal International
Vad säger Center och Folkpartiet om att ha en diktator till vicepresident? kommer C och FP att skicka valobservatörer?
fredag, november 06, 2009
USA:s bud till talibaner 6 provinser mot 8 USA-baser
måndag, november 02, 2009
Dubbla måttstockar i biståndspolitik
Den fortsatt oroväckande politiska utvecklingen i ......................har lett till att regeringen valt att se över formerna för utvecklingssamarbetet under utfasningsperioden. Sverige bedömer att inga förbättringar skett sedan .............valet .......vad gäller den demokratiska utvecklingen. Konsekvensen av beslutet blir att det traditionella stat till stat-samarbetet ska avslutas.
Biståndsministern Gunilla Carlsson 2
Trots stora framsteg under de senaste åren fortsätter ............... att vara ett av världens absolut fattigaste länder. Regeringens satsning återspeglar detta, inte minst när det gäller stödet för kvinnors och flickors utsatta situation. Sverige är också berett att bidra till ökad demokratisering, stabilisering och återuppbyggnad av landet. Sida fått i uppdrag att kraftigt öka stödet till ....................
Gissa vilka länder biståndsministern pratar om. Gissa till vilket land Sverige fortsätter att pumpa in bistånd trots valfusk och en "oroväckande politiska utvecklingen" och att inga förbättringar skett sedan valet vad gäller den demokratiska utvecklingen"
Och gissa vilket land Sverige stoppat allt bistånd till pga "valfusk", den "oroväckande politiska utvecklingen" och att "inga förbättringar skett sedan valet vad gäller den demokratiska utvecklingen".
söndag, november 01, 2009
så förhandlas fram en "demokrati", fallet Honduras
fredag, oktober 30, 2009
Regionalt schackspel i Honduras
Länge försökte kuppmakarna stanna kvar vid makten och legitimera statskuppen med ett riggat "val". Men de stora mobiliseringar och det internationella trycket, inte minst från ett enat Latinamerika, har fått kuppmakarna och den politiska och ekonomiska makten som genomförde kuppen i Honduras ( men även i regionen) att tänka om.
Så de senaste veckorna har kuppmakarnas förhandlingsgrupp, pressade av USA och Costa Ricas president, fått ge sig på de flesta punkterna, men ändå förhalat processen. Allt med avsikt att närma sig så mycket så möjligt "valet" den 29 november.
Men Zelayas magnifika inresa till Honduras och från den braslianska ambassaden leda förhandlingarna samt den fortsatta massiva mobiliseringen för demokratin fick kuppmakarna att haja till att det inte skulle gå så lätt att legitimera och stabilisera statskuppen. USA:s direkta intåg i konflikten nu i veckan med besöket av högsta chefen för Latinamerika Thomas Shannon tvingade fram en öppning.
Nu har parterna skrivit under ett avtal på 8 punkter som USA och Costa Rica drivit för att "lösa" konflikten
- Försoningsregering
- Nej till politisk straffrihet (eller amnesti)
- Inga krav på Nationell församling för en ny Konstitution
- Val den 29 november
- Försvarsmakten leder Valmyndigheten och därmed kontrollerar valet
- Zelaya återinsätts, om Parlamentet godkänner
- en sanningskommission och en internationell bevakningskommission inrättas
- Internationella sanktioner mot landet upphävs
För Zelaya och för de demokratiska krafter är inte avtalet det bästa i alla världar, framförallt om försvarsmakten som var del i statskuppen ska kontrollera valet i november. Försoningsregeringen kommer att bestå även av krafter som stödde statskuppen och det är kort tid för att förbereda sig inför valet i november. Avtalet har ändå varit USA:s kort för att lösa "krisen" och ska tolkas som en utväg för kuppmakarna och högern inför alternativet att ha blivit störtade av folkmassan och det internationella trycket.
På plus sidan finns bl a
- För Latinamerika är det en tydlig signal om att en statskupp i regionen inte kommer att lyckas. Ingen yttre makt (överflödigt med namn, ni förstår) har öppet vågat stödja statskuppen. Jämför med statskupp i Latinamerika under 1960- och 70-talet och nu senast statskuppen i Venezuela år 2002 då USA och andra hann skickat ut gratulationsmeddelanden till kuppmakarna.
- Den folkliga rörelsen har lyckas positionera sig och organisera sig i en bred nationell front Frente Nacional de Resistencia en contra del Golpe de Estado. Det är första gången nånsin som det honduranska folket lyckas organisera sig utan högerpartiernas (liberalerna och konservativa) inblandning.
- Den nationella fronten har redan nu arbetat fram ett eget politiskt alternativ med presidentkandidat och kandidater till parlamentet. Vad som tidigare var ett val mellan liberaler och konservativa, kan komma nu som i resten av Latinamerika vara ett val mellan progressiva och demokratiska krafter mot högern (från liberaler till fascister).
onsdag, oktober 28, 2009
FN idag: Kuba 187 - USA 3
måndag, oktober 26, 2009
Gammal skåpmat: Fidels syster CIA-agent
tisdag, oktober 20, 2009
spökdollar och ljuset i tunneln, världskrisen
Dock finns det andra som ser på läget med andra ögon. Exempelvis Bank for International Settlements (BIS) som är ett samarbetsorgan för 55 centralbanker. I en rapport från september varnar BIS för nya finansiella bubblor och pekar bl a på att handeln med derivat (optioner, terminer och andra "värdepapper") dvs den mest spekulativa delen i finansmarknaden och en del av orsaken till krisen, växte under det andra kvartalet 2009 med 16 %, något som tolkas som en ny stor "systemrisk".
torsdag, oktober 01, 2009
onsdag, september 30, 2009
USA ryter till: "Zelaya agerar idiotiskt och oansvarigt"
Chefen för den enda oppositionella radiostation Radio Globo, David Romero, avslöjade igår att det är två israeliska officierare som har i uppdrag att få ut presidenten Zelaya från den brasilianska ambassad. I uppdraget finns även order om att mörda presidenten. Bl a har ambassadens avloppssystem förgiftats och Zelaya och de övriga 80 personer som befinner sig på ambassaden blir ständigt störda av ultraljudsvågor som påverkar balanssinnet och skapar panik och ångest. De två officierna är generalen Jacob Levi och officeraren Jehad Leiner, båda från den israeliska underrättelsetjänsten.
lördag, september 26, 2009
Israelisk giftgas mot brasiliansk ambassad
Honduras utrikesministern Patricia Rodas hävdade på en presskonferens i FN att kuppmakarna tillhandahållit giftgasen från de israeliska bolagen Alfacom och Intercom. Ägaren till bolagen är Yehuda Leitner som även agerat som kontaktförmedlare mellan diktatorn Micheletti och Israel.
fredag, september 25, 2009
torsdag, september 24, 2009
Hur kommer EU och Sverige agera framöver i Honduras?
28 juni stormades presidentpalatset i Honduras huvudstad Tegucigalpa av beväpnad militär som tvingade president Manuel Zelaya ombord på ett plan till Costa Rica. Militärkuppen var en skrämmande påminnelse om att landvinningarna i Latinamerika för demokrati och mänskliga rättigheter under det senaste decenniet inte kan tas för givna
Den odemokratiska militärkuppen har tydligt fördömts av både OAS, USA och EU. Den nya regeringen under Roberto Micheletti har inte erkänts av någon stat. Men trots omvärldens fördömande har förhandlingarna om en lösning i Costa Ricas huvudstad San José gått trögt. Ledarna för kuppen har med tydlighet visat att de inte vill se någon lösning inom demokratins ramar och vägrat släppa in den folkvalde presidenten i landet.
Nu kommer nyheter om att Manuel Zelaya lyckats ta sig in Honduras och befinner sig för tillfället på den brasilianska ambassaden. Det öppnar ett möjligheternas fönster för ett återupprättande av demokratin i landet. Miguel Insulza, ordföranden för OAS, har meddelat att han kommer resa till Honduras för att förmå kuppregeringen att återinstallera Zelaya. Det är nu avgörande att EU och det svenska ordförandeskapet handfast agerar för att återupprätta demokratin i Honduras.
Jag vill med anledning av detta fråga utrikesministern;
Vilka initiativ avser utrikesministern vidta för att Sverige som enskilt land såväl som ordförande i EU ska agera för att Manuel Zelaya återinstalleras som Honduras president?
Hans Linde
onsdag, september 23, 2009
Israeliska legosoldater i Honduras
tisdag, september 22, 2009
minst 2 döda när militärer är på väg in i ambassaden
Det rapporteras att det finns minst 2 döda och ett tiotal skadade när militärerna nu bestämt sig för att häkta den folkvalde presidenten Zelaya. . Lärarfacket har uppmanat till nationalstrejk och den Nationella fronten kommer att fortsätta samla människor runt den brasilianska ambassaden för att försvara presidenten.
måndag, september 21, 2009
avgörande timmar-Bildt måste uttala sitt stöd för demokratin i Honduras
Zelaya tillbaka i Tegucigalpa Honduras
söndag, september 20, 2009
torsdag, september 17, 2009
Biståndsdebatten: Målfokus hellre än populism
Biståndsminister Gunilla Carlssons har nog rätt i att biståndets aktörer många gånger väjer för debatt om misslyckanden för att inte påverka opinionen negativt. Vi välkomnar därför Carlssons inbjudan till debatt om riskerna inom biståndet och om hur vi kan minska korruptionen. Problemet med Carlssons utspel är att hon skjuter bredvid målet.
Visst är korruption ett stort problem i de flesta av de länder där svenskt utvecklingssamarbete verkar, men det är bara ren populism att förvandla debatten om vad som är effektivt bistånd rätt och slätt till en fråga om korruption. Det finns inga undersökningar som pekar på att de svenska biståndspengarna i någon större utsträckning skulle gå förlorade i korruption. Frågan fick stor uppmärksamhet 2007 efter en granskning som Riksrevisionen gjort, men en oberoende granskning beställd av Sida visade att det i de allra flesta av de granskade projekten inte fanns fog för misstankarna som Riksrevisorn väckt.
Ett mycket större problem inom biståndet är att allt bistånd inte bygger på kritiskt tänkande och gedigna analyser av vad som verkligen leder fram mot målet för svenskt bistånd - att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Mer avgörande frågor än korruptionen är: Vad händer med pengarna som kommer fram? Vilka typer av bistånd och vilka metoder är effektivast för att fattiga människors förutsättningar att förbättra sina levnadsvillkor verkligen ska öka?
Om man vill bekämpa korruption behövs det mer än de kontrollsystem som Gunilla Carlsson efterlyser. De metoder vi satsar på i utvecklingssamarbetet kan i sig bidra till att bekämpa korruptionen. En bra metod för detta är att satsa på bistånd som stärker demokratisk kultur och demokratiska processer, till exempel insatser som stärker fri media, medborgerlig insyn och folkligt inflytande.
Latinamerikagrupperna arbetar med fokus på ökat folkligt inflytande. Stärkta folkrörelser innebär att det finns ytterligare en aktör som främjar och övervakar demokratiska framsteg. En ökad insyn från civilsamhället är en barriär mot korruption. Trots att det civila samhället är viktigt för en demokratisk utveckling är det detta bistånd som regeringen granskar mest kritiskt. Istället vill man satsa på andra biståndsformer.
Man kan fråga sig om regeringens biståndspolitik grundar sig på en analys av målen för biståndet eller på ideologiska käpphästar. En av Gunilla Carlssons hjärtefrågor sedan hon tillträdde har varit att en större del av biståndet ska satsas på samarbeten med den privata sektorn, i Sverige och i utvecklingsländer.
Ett exempel är att biståndspengarna har gått till Swedfund AB, ett statligt företag med uppdrag att investera i företag i utvecklingsländer, med målen att uppnå både lönsamhet och utveckling. Både Riksrevisionen och SADEV har kritiserat Swedfund för att man inte kan påvisa utvecklingseffekterna av sin verksamhet, och för att investeringar har skett i skattsparadis och genom riskkapitalfonder. Gunilla Carlsson vill satsa ytterligare på denna typ av bistånd; regeringen föreslog i april 2009 att ytterligare 300 miljoner kr ska tillföras Swedfunds budget.
Gunilla Carlsson, låt utvecklingssamarbetets mål stå i centrum, och fördjupa dig i hur var och en av delarna i det svenska biståndet kan göra sin del för att uppnå målet, istället för att plocka populistiska poäng med en debatt som enbart lyfter fram korruption istället för biståndets innehåll
måndag, september 14, 2009
Dags för EU att skärpa tonen mot kuppregeringen i Honduras
fredag, september 11, 2009
Åtal mot militärer i Chile
När domaren Victor Montiglio i förra veckan gav order om häktning av 129 militärer anklagade för människorättsbrott begångna under den chilenska diktaturen, uppdagades att ett flertal av de före detta agenter som ska gripas uppbär fortfarande höga löner från armén och polisen.
Ilich Galdamez, vars pappa häktades och försvann under diktaturen, välkomnar åtalet, men vill samtidigt klargöra att agerandet från de chilenska domstolarna och från center-vänsterregeringen Concertación har att göra med årets presidentval.
– Att det kommer nu, efter 20 år, beror på att högerns presidentkandidat Sebastian Piñera leder stort i opinionsundersökningar och en debatt kring människobrott under diktaturen skadar högerns bild som en modern liberal kraft. Concertacions kandidat, kristdemokraten Eduardo Frei är i behov av allt stöd han kan få från domstolarna för att regeringen inte ska förlora valet i december.
fredag, september 04, 2009
onsdag, augusti 26, 2009
Sverige driver "diplomatisk linje" gentemot kuppmakarna i Honduras
Det finns en uppenbar splittring inom EU om hur man hanterar statskuppen i Honduras. Medan Spanien, Frankrike och Holland vill isolera kuppmakarna har andra länder börjat arbeta för en s k "diplomatisk lösning", som innebär ett närmande till Micheletti och kuppmakarna. Det sägs att Sverige är ett av länderna som tillhör de som internt vill etablera ett samtal med Micheletti. När Spanien exempelvis försökte i juli införa visumförbud inom EU för representanter från kuppmakarna gick bl a Sverige emot och blockerade ett beslut.
Splittringen inom EU gäller inte enbart frågan om visum för kuppmakarna utan också om EU ska skicka valobservatörer till ett kommande ”val”. Från Honduras har demokratirörelsen bestämt sagt att inga fria och demokratiska val kan genomföras så länge Micheletti och kuppmakarna sitter kvar vid makten. Våldet och brotten mot mänskliga rättigheter omöjliggör fria och demokratiska val. Att EU skulle skicka valobservatörer till ett ”val” anordnat av Micheletti skulle uppfattas av demokratirörelsen som en ren provokation och som en acceptans av statskuppen i juni.
Väldigt lite hörs om hur EU, bortom retoriken, agerar i Honduras-fråga. Enligt uppgifter från Bryssel, driver bl a svenska representanter linjen för diplomatiska kontakter med Micheletti och arbetar för att EU ska skicka en delegation av valobservatörer.
onsdag, augusti 19, 2009
Top Secret Conversation
Ett annat dokument avslöjar att Nixon i ett samtal med dåvarande premiärminister i Storbritannien Edward Heath ska ha avslöjat att Brasilien med stöd av CIA riggade presidentvalet i Uruguay.
Det finns mycket mer att läsa i dessa tidigare topphemliga dokument, det är en historiebeskrivning som högern och högerns media aldrig velat lyssna på, utan alltid avvisat som konspiratorisk.
Nu ifrågasätts från Latinamerika USA:s roll i statskuppen i Honduras, bl a har det kommit fram att flygplanet som kidnappade Zelaya och som tog honom till Costa Rica, landade först på USA:s militära bas i Honduras, Palmerola. Och att kuppmakarna ska ha konfererat med USA-militärerna på basen om vad man skulle göra med Zelaya. Detta har ju så klart redan avvisats som "konspiratoriskt", vänsterns gamla anti-USA, ni vet.
Inte förrän CIA-dokumenten offentliggörs år 2050 kommer vi att få bekräftad att USA.s ambassadör i Honduras Hugo Llorens samordnade deporteringen av president Manuel Zelaya, tillsammans med statssekreteraren på utrikesdepartement Thomas Shannon och utrikesminister Hillary Clintons rådgivare John Negroponte.
fredag, augusti 14, 2009
AP-fonderna förstör byar i tredje världen
"Själv har jag öppet visat mitt motstånd mot gruvan. För ett par år sedan blockerade vi vägarna i protest mot Goldcorp. Men vi lyckades inte uppnå något, eftersom de kallade hit militären som slog ned protesterna. Militärens närvaro fick mig att tänka tillbaka på kriget jag upplevde som liten".
måndag, juli 20, 2009
USA:s kort i Honduras; förhandling utan resultat
Allt pekar på att saker och ting inte kommer att gå den vägen USA vill. Zelaya har nu öppet manat till uppror mot kuppmakarna och utrikesministern Patricia Rodas sa igår i Managua, Nicaragua, att marschen för att ta tillbaka makten har nu börjat. Zelaya sa igår också att han återvänder till Honduras i helgen och att motståndet börjat förberedelserna inför hans resa. Fronten mot statskuppen i Honduras har tillsammans med fackföreningsrörelsen manat till en generalstrejk och protesterna och vägblockader fortsätter. OAS kommer att intensifiera påtryckningarna och Internationella Transportarbetarfederationen blockerar alla Honduranflaggade fartyg i världen. Internt har några av kuppmakarna börjat inse att en överenskommelse med Zelaya är den bästa utvägen, annars kommer ett eventuellt folkligt uppror att radikalisera landet och ta ifrån de all makt de idag besitter.
Nyhetsbyrån Reuter, som från början stött statskuppen, rapporterar idag via DN och Svd om ett sammanbrott i Hondurassamtal och att det var Zelaya som inte lyckades komma överens med kuppmakarna. Synd att svenska medier använder sig Reuter. Det är nästan löjligt att i svensk rapportering fortsätta kalla statskuppen för när Zelaya "kastades ut ur landet av militären den 28 juni". skärpning!
tisdag, juli 14, 2009
AP-fondernas miljoner dödar i Guatemala
- Det är uppenbart att Goldcorps gruvdrift i Marlin-gruvan i Guatemala har en negativ inverkan på miljön och den sociala situationen i området och AP-fonderna borde därför ta sitt ansvar och dra tillbaka sina investeringar från företaget.
läs och lyssna mer här
måndag, juli 13, 2009
fredag, juli 03, 2009
onsdag, juli 01, 2009
kuppamakarna får 72 timmar och Bildts "utveckling" i Honduras
tisdag, juni 30, 2009
Expressens journalist försvarar statskupp
Från Manhattan menar Expressens journalist att "Det handlar visserligen ganska lite om fakta, mer om ens inställning till demokrati". Det blir inte bättre när han försöker förklara sig "Okej, han är folkvald vilket förstås säkerställer stöd hos världens ledare (vad ska de säga liksom), men det ändrar inte de faktum att han själv velat bryta mot demokratiska processer för egen vinnings skull, right?"
Slutklämmen är bara bisarr "Att flyga honom till Costa Rica var inget vidare bra drag av militären om de ville vinna lite sympati för sitt case".
Från Manhattan rapporterar en förvånad Expressen journalist "What ever, det här ägnade jag lite åt dagen att fundera på i alla fall. Jag är lite förvånad att alla rusar till Zelayas undsättning så rasande enkelt".
Yeah, right! comprende?
Zelaya på väg tillbaka till Honduras
Efter gårdagens demonstrationer finns över 400 gripna och 135 skadade. Sändningarna frånTv-kanalerna Telesur, CNN, Teletica, Guatevisión, Globovisión, Canal 10, Cubavisión, Caracol, TV Chile har stängts av. Undantagtillstånd har införts. Radio Progreso har stängts av och TV Canal 11 kontrolleras av militärer. Över 4 000 demonstranter deltog i protester i Honduras näst största stad San Pedro.
Gårdagens möte med statschefer från Latinamerika resulterade i ett flertal åtgärder, bl a har ett flertal länder tagit hem sina diplomatiska representanter, frysning av krediter och banktillgångar och att Honduras under ledning av kuppmakarna utesluts från allt latinamerikanskt samarbete. Kuppmakarnas isolering är fullständig. Protesterna och strejken fortsätter i landet.
Det är en fråga om tid när de ger upp.
måndag, juni 29, 2009
Order om att skjuta demonstranter - journalister från Telesur gripna!
Tusentals protesterar mot statskuppen i Honduras, flera döda
Myter i media om statskuppen i Honduras
1. Zelaya har inget stöd i Honduras. Presidenten har stöd bland fattigt folk och delar av medelklassen. Det är eliten i landet - högerpartierna, en majoritet i kongressen och delar av det liberala partiet, kyrkan, näringslivet och högsta domstolen- som är emot Zelaya och genomför statskuppen. Opinionsundersökningar och media i Honduras kontrolleras helt av kuppmakarna.
2. Zelaya försökte genomföra en folkomröstning för att hålla sig kvar vid makten. Enkäten (consulta) eller rådslaget som skulle ha genomförts igår söndag innebar att befolkningen skulle ta ställning till följande fråga (bokstavlingen) "Håller Ni med om att under nästa allmänna val år 2009 installera en fjärde valurna där folket beslutar om att sammankalla en konstituerande församling" . (De tre andra valurnor eller val är till president, kongressen och lokala församlingar) Alltså ingen omröstning om att få sitta kvar och inte heller att på något sätt stoppa presidentvalet i höst.
3. Venezuela förbereder en invasion. Vad Chavez sa i tv igår var att om Venezolanska medborgare (ambassadören, läkare, lärare och andra) mördas kommer inte Venezuela att sitta med armarna i kors utan att slå tillbaka. Allmänt sa han också att de demokratiska krafterna kommer att stoppa statskuppen och störta kuppmakarna.
vänsterledare i Honduras mördat
Utrikesministern Roda har släppts och befinner sig nu i Mexiko. Igår natt träffades ALBA-presidenterna i Nicaragua. Ledarna uppmanade i natt det honduranska folket att göra uppror mot kuppmakarna. Zelaya deltog också på mötet. Idag ska utrikesministern delta på ett möte med de centralamerikanska länderna.
Fackföreningar och ett antal folkrörelser har kallat till en general strejk till idag måndag. Gränsen Nicaragua/Honduras ha spärrats av.
söndag, juni 28, 2009
Svensk media ursäktar statskupp i Honduras
Just nu: Presskonferens med Honduras President Zelaya
Manifestation mot statskuppen i Honduras!
utrikesminister + ambassadörer från Nicaragua, Kuba och Venezuela kidnappade
EU fördömer statskuppen. Alla väntar på att USA också ska göra det.
Telesur sänder just nu intervjuer och information om statskuppen.