Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, november 26, 2009

riggat "val" i Honduras, ingen kommer!

USA, Israel och Panama är hittills de enda länderna i världen som uttalat att de kommer att erkänna valet i diktaturens Honduras nu på söndag den 29 november. Högerregeringarna i Peru och Colombia tvekar. Beslusconis Italien sa idag att de hoppas att det genomförs fria val, men tog inte ställning. EU via Reinfeldt har märkligt nog inte uttalat sig i ännu. Annars kommer den överväldigande majoriteten av världens länder inte erkänna ett val som kontrolleras av diktaturen. 

Hela Latinamerika med undantag för några få högerregeringarna har varit tydliga i sitt fördömande av vad man anser är ett riggat val som saknar legitimitet och som genomförs med starka begränsningar av de demokratiska rättigheterna och med den störtade folkvalda presidenten Manuel Zelaya fortfarande inlåst på Brasiliens ambassad. 

FN har via generalsekreterarens Ban Ki-Moon's talesman Farhan Haq meddelat att man inte avser skicka valobservatörer och Carter Center, kanske den mest ansedda valobservatörorganisationen, har också tackat nej.

Den Nationella Fronten mot statskuppen uppmanar till bojkott. Rafael Alegria, ledare för Via Campesina och frontfigur i Nationella Fronten säger i skämtsam ton att de utlyst ett "folkets utegångsförbud på söndag".

USA:s öppna stöd av "valet" på söndag har lett till en förändrad ton från Latinamerika mot Obama. Både Brasiliens utrikesminister och Zelaya anklagar nu USA för att stödja en diktatur och förundras av Obamas farliga dubbla spel i Latinamerika.

Inga kommentarer: