Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, november 01, 2009

så förhandlas fram en "demokrati", fallet Honduras

Honduras liksom Afghanistan och Irak är typ exempel på hur USA och västvärlden bygger upp de "nya" optimala demokratierna i fattiga länder i syd. Köpta politiker, valfusk och förhandlingar under hot ingår i det så kallade "internationella samfundets" slag för "demokrati". 

Liksom Kerry i Afghanistan, agerar i Honduras USA:s Thomas Shannon, viceutrikesminister och ansvarig för Latinamerika, för att "främja" demokratin. Shannon åkte i veckan till Honduras för att få ordning på förhandlingarna där kuppmakarna vägrade ge sig på att låta Zelaya komma tillbaka som president. Det hotade valet den 29 november eftersom "det internationella samfundet" inklusive USA hade det som krav för att erkänna valet och ta bort sanktionerna. 
 
Så Shannon, liksom Kerry när han tvingade Karzai att gå med på en ny valomgång, pressade kuppmakarna till att låta parlamentet Congreso Nacional att besluta om Zelayas återkomst. Men Zelaya liksom Shannon vet att en majoritet i parlamentet är liberaler och nationalister som stödde statskuppen och inte frivilligt kommer att rösta för att Zelaya ska komma tillbaka. Med Zelayas 29 parlamentariker (21 liberaler, 2 kristdemokrater och 6 från vänsterpartiet UD) behövs ytterligare 36 av de totalt 128 parlamentariker.
 
Så Shannon gjorde sitt nästa drag, att göra upp med nationalisternas ledare Porfirio Lobo Sosa (kallad Pepe) om deras stöd i parlamentet. Nationalpartiet är näst störst efter liberalerna. Eftersom Pepe är också Nationalpartiets presidentkandidat och leder just nu opinionsundersökningar är han också i ett stort behov av att "det internationella samfundet" ska erkänna en eventuell seger. Annars hamnar han i samma situation som kuppmakaren Micheletti. Enkel matematik, Pepe lovar 36 röster för att Zelaya ska komma tillbaka och USA erkänner valet i november.

Inga kommentarer: