Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



fredag, oktober 30, 2009

Regionalt schackspel i Honduras

Det har varit som ett regionalt schackspel i Honduras sedan statskuppen i juni. Bakom kulisserna har många dragit sina trådar, inte minst stormakten USA.
Länge försökte kuppmakarna stanna kvar vid makten och legitimera statskuppen med ett riggat "val". Men de stora mobiliseringar och det internationella trycket, inte minst från ett enat Latinamerika, har fått kuppmakarna och den politiska och ekonomiska makten som genomförde kuppen i Honduras ( men även i regionen) att tänka om.

Så de senaste veckorna har kuppmakarnas förhandlingsgrupp, pressade av USA och Costa Ricas president, fått ge sig på de flesta punkterna, men ändå förhalat processen. Allt med avsikt att närma sig så mycket så möjligt "valet" den 29 november.

Men Zelayas magnifika inresa till Honduras och från den braslianska ambassaden leda förhandlingarna samt den fortsatta massiva mobiliseringen för demokratin fick kuppmakarna att haja till att det inte skulle gå så lätt att legitimera och stabilisera statskuppen. USA:s direkta intåg i konflikten nu i veckan med besöket av högsta chefen för Latinamerika Thomas Shannon tvingade fram en öppning.

Nu har parterna skrivit under ett avtal på 8 punkter som USA och Costa Rica drivit för att "lösa" konflikten
  1. Försoningsregering
  2. Nej till politisk straffrihet (eller amnesti)
  3. Inga krav på Nationell församling för en ny Konstitution
  4. Val den 29 november
  5. Försvarsmakten leder Valmyndigheten och därmed kontrollerar valet
  6. Zelaya återinsätts, om Parlamentet godkänner
  7. en sanningskommission och en internationell bevakningskommission inrättas
  8. Internationella sanktioner mot landet upphävs

För Zelaya och för de demokratiska krafter är inte avtalet det bästa i alla världar, framförallt om försvarsmakten som var del i statskuppen ska kontrollera valet i november. Försoningsregeringen kommer att bestå även av krafter som stödde statskuppen och det är kort tid för att förbereda sig inför valet i november. Avtalet har ändå varit USA:s kort för att lösa "krisen" och ska tolkas som en utväg för kuppmakarna och högern inför alternativet att ha blivit störtade av folkmassan och det internationella trycket. 

På plus sidan finns bl a

- För Latinamerika är det en tydlig signal om att en statskupp i regionen inte kommer att lyckas. Ingen yttre makt (överflödigt med namn, ni förstår) har öppet vågat stödja statskuppen. Jämför med statskupp i Latinamerika under 1960- och 70-talet och nu senast statskuppen i Venezuela år 2002 då USA och andra hann skickat ut gratulationsmeddelanden till kuppmakarna.  

- Den folkliga rörelsen har lyckas positionera sig och organisera sig i en bred nationell front Frente Nacional de Resistencia en contra del Golpe de Estado. Det är första gången nånsin som det honduranska folket lyckas organisera sig utan högerpartiernas (liberalerna och konservativa) inblandning.

- Den nationella fronten har redan nu arbetat fram ett eget politiskt alternativ med presidentkandidat och kandidater till parlamentet. Vad som tidigare var ett val mellan liberaler och konservativa, kan komma nu som i resten av Latinamerika vara ett val mellan progressiva och demokratiska krafter mot högern (från liberaler till fascister).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja så kan man se det, men även att Zelaya nu har fått en knäpp på näsan av dom som faktiskt styr landet. Vi får se vad han vågar göra om han vinner valet som sköts av elitens män. både innanför och utanför gränsen.

El Pollito sa...

Ehum, Zelaya ställer ju inte upp i valet så han lär ju knappast vinna. Ingen sittande eller f.d. president får bli omvald enligt grundlagen, det är ju det som är en av poängerna med hela den här affären. De sex presidentkandidaterna utseddes i preliminärvalen i november förra året. Det är fullt möjligt att kandidaten för Zelayas och Michelettis parti (de båda tillhör ju samma parti) vinner, fast han ligger lite efter i opionsundersökningarna just nu.

För övrigt så är det valmyndigheten som har tagit kontrollen över militären, och inte tvärtom som det står i artikeln. I Honduras står militären för logistiken och säkerheten vid kongress- och presidentval och den normala proceduren är att den sittande presidenten avsäger sin roll som högste militära chef till valmyndigheten strax innan valet.

Unknown sa...

- De som "styr" har alltid haft makten i Honduras. Det som hände de senaste åren är att de blivit utmanade på makten. Med demokratiska reformer har "de som styr landet" blivit av med en liten del av makten. Därför statskuppen och förtrycket
- Vad Zelaya och demokratirörelsen gör är en fortsättning på demokratiseringen av landet som påbörjades på riktigt med Zelaya. Nu har rörelsen blivit stark, det är en kvalitativ förändring.
- Det finns två presidentkandidater som inte stödjer statskuppen och som tillhör demokratirörelsen Carlos H Reyes, som är facklig ledare, och Cesar Ham som är parlamentariker och ledare för vänsterpartiet Unificacion Democratica
-Angående valmyndigheten och försvarsmakten, det som står i avtalet är att försvarsmakten står till
förfogande "quedan a disposición" för valmyndigheten, vilket ska egentligen tolkas som att försvarsmakten kommer att kontrollera valmyndigheten. Det är den honduranska demokratirörelsens uppfattning.

Ruben. sa...

Frasse.
Av din kommentar att dömma, så har du ingen aning om vad som har hänt i Honduras. Tex. "ett riggat val " som har varit bestämt sedan den dag när Chavezmarionetten, Zelaya fuskade till sig segern för 4 år sedan. Kolla på you tube där Zelaya själv erkänner att han fuskade. Lev du i din lilla drömvärld och hoppas att du trivs med det.
Vive Honduras. Väck med Zelaya och hans gelikar.

Honduras The little Country that Could. Hurra Hurra....