Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, oktober 28, 2009

FN idag: Kuba 187 - USA 3

USA åkte på rejält med stryk när FN:s Generalförsamling fördömde USA:s ekonomiska.handels och finansiella blockad mot Kuba. Endast USA, Israel och ön Palau med 20 000 invånare röstade mot FN:s resolution som kräver att USA ska häva den folkrättsvidriga blockaden mot Kuba. För resolutionen röstade 187 länder. Detta är det 18:e året som FN fördömer USA:s blockad mot den största ön i karibien.
Det var  presidenten John F Kennedy som införde blockadlagen 1961 när USA misslyckades med invasionen i Grisbukten för att störta den kubanska revolutionen. Obama har i år  förlängt blockaden och innebär för Kuba bl a att USA hindrar allt utbyte mellan de två länder men även straffar andra länder och företag i världen som handlar med Kuba. Det är en blockad som kostat Kuba över 90 miljarder dollar och som hindrar den karibiska ön att få tillgång till mediciner, teknologi, datorer och mycket annat som har patent eller den minsta beståndsdelen producerat i USA. 

1 kommentar:

Niklas Lindgren sa...

Men castro har ju gång på gång proklamerat att KuBa inte behöver jänkarnas teknik och kommersialism. Hur skall ni sovjet-kommunister ha det?