Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, juni 28, 2009

Just nu: Presskonferens med Honduras President Zelaya

Honduras president Zelaya i presskonferens tillsammans med Costa Ricas president Oscar Arias. Klädd i pyjamas precis som han kidnappades av militärerna, sa Zelaya att han kommer inte att söka asyl i Costa Rica utan ämnar fortsätta som president. Han kommer imorgon att delta i ett möte med andra centralamerikanska presidenter. Han säger också att hans fru har flytt till bergen i Honduras för att inte kidnappas. Andra familjemedlemmar har gömt sig hemma hos vänner och bekanta. Ortega från Nicaragua och Funes från El Salvador har varit i kommunikation med Zelaya.  

Enligt Zelaya har elen stängts av i hela landet. På samma sätt har radio och tv stängts av. Zelaya sa också att folket kommer att motstå en statskupp. Enligt information från Honduras har folket gått ut på gatorna och samlar sig utanför presidentpalatset. Han manade till fredliga manifestationen. Och han uppmanade militärerna som förrått honom och demokratin att dra sig tillbaka. 

På en fråga om att det var hans vänskap med Kuba och Venezuela som gjorde att militärerna genomförde en statskupp, svarade han Zelaya att han är vän med alla demokratiska presidenter i Latinamerika och Barak Obama. Han har liksom andra presidenter på kontinenten kämpat för att jämna ut klyftorna mellan fattiga och rika. Han har därför gått in ihop med Bolivia, Venezuela, Kuba, Ecuador, Nicaragua i ALBA. Han sa också att han är bra vän med Fidel Castro för den kamp han fört i många år. 

Statschefer från Latinamerika kräver att USA fördömer statskuppen men från Vita huset har det endast kommit ut att man uttalar sin oro för vad som pågår och förväntar sig att konflikten löser sig med fredliga medel.    

1 kommentar:

Helena Duroj sa...

tack frasse, fortsätt hålla oss underrättade
/ hd