Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, juni 29, 2009

Tusentals protesterar mot statskuppen i Honduras, flera döda

Bilder från Telesur visar hur tusentals människor i huvudstaden Tegucigalpa, Honduras har gett sig ut på gatan för att protestera mot statskuppen. Soldater slår nu hårt mot de protesterande. Armén använder sig att tanker och helikoptrar.  Från flera håll rapporteras om döda och allvarligt skadade. Det rapporteras även försvunna. En nationell strejk är utlyst av facket, lantarbetarorganisationer och andra sociala rörelser.  Många har hörsammat. Från Managua rapporteras att president Zelaya kommer att tillsammans med tiotusentals människor ta sig till gränsen mellan Nicaragua och Honduras.

Tyvärr verkar inte journalister som Henrik Ek på Expressen som rapporterar från New York förstå hur allvarligt det är med en statskupp. Han bara upprepar lögner som kuppmakarna har skickat ut genom bl a Reuter och som syftar till att rättfärdiga en statskupp. Protestera gärna mot rapporteringen, skicka e-post till  redaktionen@expressen.se eller skriv på hans blogg

4 kommentarer:

John Nyzell sa...

Lögner? Vem som helst som är läskunnig kan kontrollera om Zelaya har brutit mot lagen eller inte. Det har han. Han har helt riktigt förlorat sin post och sitt medborgarskap. Och ni vänstermänniskor ställer givetvis upp på maktens och wannabe-diktatorernas sida.

kaka sa...

Men snälla John.

Förklara dels hur Zelaya har brutit mot lagen, och framför allt hur det motiverar att militären stormar in i hans hem, störtar honom och skickar honom utomlands för att sedan inleda hård repression mot folkmassor som protesterar.

Man kan tycka att åtminstone ett enda land skulle hålla med, om det vore så att detta vore i enlighet med Honduras lagar.

Men de som plötsligt tror sig så kunniga om Honduras konstitution verkar "märkligt" nog ha missat ett antal högst relevanta delar.

Här är en googleöversättning av en nyckelpassage ur artikel 3:

"No one owes obedience to a usurper government or to those who assume public office or employment by force of arms"

alla som kan spanska kan bekräfta att det är en korrekt översättning.

Så skärp till er nu, högergalningar som tror att konstitutionen på något vis kan legitimera väpnad aktion mot en folkvald president.

Anonym sa...

Ett par fakta om Honduras:
-Zelaya är inte vänster. Han är en populist från ett avideologiserat parti (Partido Liberal) som uppstod som stöttepelare för ett av de stora amerikanska bananföretagen i slutet av 1800-talet. Micheletti tillhör samma parti. De är varken vänster eller höger någon av dem utan utpräglade populister som driver politik på klientilistisk basis. Båda har klara auktoritära drag.
-Det som hände var en statskupp och fullständigt oacceptabelt. Men det var en ny form av statskupp som inte har mycket att göra med vad vi sett i regionen under 70- och 80-talen. Militärens roll var enbart exekutiv och de lämnade genast över makten till det folkvalda parlamentet.
-Militären agerade på en arresteringsorder från Högsta Domstolen som i sin tur agerade efter en anmälning från Åklagarämbetet.
-Zelaya ämnade genomföra en folkomröstning (vilken skulle gemoföras av statistikmyndigheten och inte av de kompetenta valorganen)om att ändra konstitutionen, med det helt uppenbara syftet att ändra den artikel som förbjuder omval av presidenten i HOnduras. Omröstningen förklarades olaglig av samtliga demokratiska institutioner (Valorganet, Åklagarämbetet, Högsta Domstolen, Ombudsmannen och Parlamentet). Zelaya ignorerade fullständigt detta och upphävde därmed maktbalansen. Hans agerande var olagligt enligt samtliga kompetenta organ.

Anonym sa...

bra start