Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



fredag, juni 26, 2009

Högern misslyckas avsätta vänsterliberal i Honduras

Den kanske största överraskningen i Latinamerika bland presidenterna är Honduras President Manuel Zelaya. Medlem i det Liberala partiet och med band till den rika eliten i landet har Zelaya överraskat alla med att införa sociala program, allt från alfabetiseringskampanj till hälsovårdsprogram, höja minimilönerna och gå med i det bolivarianska integrationsprojektet ALBA tillsammans med Bolivia, Ecuador, Venezuela, Nicaragua, Kuba och ett antal karibiska öar. Under toppmötet på Trinidad & Tobago var han en av de som hårdast kritiserade USA:s blockad mot Kuba och inte minst USA:s militära inblandning i Latinamerika.  

Nu har Zelaya hörsammat de sociala rörelsernas krav på att, liksom man gjort i bl a Bolivia och Ecuador, skriva om konstitutionen. På söndag ska därför genomföras ett referendum med enda frågan om att anordna i höst en folkomröstning kring en ny konstitution. 
Högern har tidigare haft svårt att reagera och mobilisera emot Zelaya. Den liberale presidenten kommer från de egna leden, är enormt populär och högern har haft svårt att gå emot sociala program. Men eliten vet att en förändring i grundlagen kommer att medföra en stor maktförlust.  

Därför går man nu till attack. Man tar till alla medel; militärer, högsta domstolen, parlamentet. Det gäller att avsätta presidenten nu innan en folkomröstning i höst ger Zelaya folkets stöd för att fortsätta förändringar i landet. Det gäller att stoppa söndagens folkomröstning. Igår gick militärerna ut på gatorna efter att presidenten avskedat högsta chefen för försvarsmakten och försvarsministern tvingats avgå i protest mot presidenten. Högsta domstolen och parlamentet har underkänt presidentens beslut och vill nu avsätta Zelaya. Idag står landet i ett maktvakuum. 

Men högern kommer i det långa loppet att misslyckas. Latinamerika är nu inne i en process som gör det nästan omöjligt att lyckas med en militär kupp i stil med 1960- o 70-talet. USA som tidigare haft en enorm militär närvaro i Honduras, bl a under tiden USA bekämpade Sandinisterna i Nicaragua, kan inte öppet gå in och stödja en statskupp. Latinamerika kommer inte att acceptera USA:s intervention. Samtidigt har Zelaya stort stöd bland fattigt folk och sociala rörelser. Högerns attacker öppnar också för en snabbare brytning med de gamla bindningar till högern och den rika eliten och en klarare positionering från presidenten och delar av det liberala partiet med vänstern och de sociala rörelserna.   

Inga kommentarer: