Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, juni 28, 2009

Svensk media ursäktar statskupp i Honduras

Svensk media ljuger fritt om statskuppen i Honduras. Svd och DN följer Reuters rapportering om statskuppen i Honduras och använder sig av samma ordval som kuppmakarna. Enligt Svd är presidenten Zelaya "kontroversiell", att statskuppen var oblodig och att Zelaya "påstår" att det uppstod en "lång strid med militären" innan han "greps", alltså inte kidnappades. Enligt Svd via Reuter har Zelaya "bara" 30 % stöd. DN skriver via TT att det är en"vänsterpresident" och att Venezuela och Kuba tagit "avstånd" från statskupp mot "kamrat Zelaya".

Det är oroande att svensk media rapporterar på ett sätt som kan ursäkta en statskupp. Kontroversiell, oblodig statskupp, kamrat Zelaya är ordval för att omintetgöra en demokratiskt vald president.

Bilder från Telesur visar att det inte är oblodig, att det rapporteras om skadade och att utrikesministern Patricia Roda utsatts för tortyr och är fortfarande försvunnen, att presidentpalatset stormades av militärer och att efter en halvtimmes konfrontationer kidnappades presidenten iklädd i pyjamas. De opinionsundersökningar som DN och Svd hänvisar till kommer från medier som kontrolleras av högern och som nu genomför statskuppen. Slutligen tillhör Zelaya det Liberala partiet. Och det är inte bara Kuba och Venezuela som fördömer statskuppen utan ALLA länder i Latinamerika + EU och många andra länder i världen.

Alltså inga tillförlitliga källor.


9 kommentarer:

Erik sa...

http://www.aporrea.org/internacionales/n137451.html

Cosmoskitten sa...

Han har bara stöd av 30%, varför militären gör folket en tjänst genom att hindra dem att rösta.

Borgerliga media är emot demokrati i latinamerika. Hur vet vi att de är för demokrati i Sverige?

Kridev sa...

De svenska medierna verkar härja fritt kring rapporteringen härifrån. Det är väldigt vinklande ordval de har! Det är en solklar statskupp som alla fördömer. Omröstningen som förklarades illegal handlade om att införa en fjärde fråga, ska man kunna förändra konstitutionen, "ja" eller "nej". Denna folkomröstning ogiltigförklarades av EN domare. Varvid den hondureanska ÖB:n v¨grade dela ut valsedlarna. Detta var i torsdags tror jag.
Senaste nytt är att det verkar bli en generalstrejk i alla fall...

Anonym sa...

Påminner om avsättningen av Aristide. Sedan hävdade svensk papegojmedia Ekot att även USA vars blodiga fingeravtryck syns över hela Honduras, fördömt statskuppen, kan inte hitta något som verifierar det...

arc sa...

Vad finns det för bra källor att hålla sig uppdaterad med, om man inte förstår spanska?

Anonym sa...

Utrikesminister Clinton har fördömt kuppen. USA blev tillfrågat i torsdags kväll om de ville stödja den, de avstod, men kuppmakarna genomdrev planerna i alla fall. Kuppen var iscensatt senast kl 2100 lokal tid torsdag, för då hörde jag talas om den första gången, och det falska brevet från Zelaya var daterat till torsdag. - Det finns många rykten i Honduras att det kom trupp från Venezuela, Nicaragua, Bolivia och nåt land till i torsdags. Uppenbart ett led i propagandan. Nu säger ryktena att samma länder samlar trupp i Nicaragua, samt många stridsflygplan, som förberedelse för krig. Det påstås att folk med släkt i Nicaragua har hört det därifrån. Men det verkar vara mera lösa rykten, spridda av folk som vill hitta ursäkter för att göra sig av med en president som de inte gillar, för att han tar hänsyn till de fattiga i landet - vilka är 70% nu, upp från 55% i början av 90-talet.

Globetrotter sa...

"En una histórica sesión, el pleno del Congreso Nacional, por unanimidad de votos destituyó al Presidente de la República, Manuel Zelaya Rosales, y nombró en su lugar al titular del Poder Legislativo, Roberto Micheletti Bain."

För er som inte förstår spanska, så betyder det att en enig kongress avsatte den förre presidenten Zalaya. En enig kongress!

Vadå borgerligt? De etiketterna passar inte riktigt i Centralamerika. Zelaya var ju själv kandidat för "Partido Liberal" som är med i samma Liberala International som Folk- och Centerpartiet. Med den etiketten tillhör han ju själv borgerligheten.

Anonym sa...

"enig kongress". De som är emot har kidnappats eller fängslats. T ex Cesar Ham från Union Democratica och det finns många fler. Du är fascist, Globetrotter!

Globetrotter sa...

Anonym, bevisa dina påståenden.