Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, juni 30, 2009

Zelaya på väg tillbaka till Honduras

Presidenten Zelaya kommer att trotsa kuppmakarna och återvända till Honduras på torsdag i sällskap av bland annat Insulza, ordförande i de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS. Just nu är Zelaya på väg till FN. Han uppmanade folkrörelserna och de demokratiska krafterna i Honduras att komma ut på gatorna när han återvänder.

Efter gårdagens demonstrationer finns över 400 gripna och 135 skadade. Sändningarna frånTv-kanalerna Telesur, CNN, Teletica, Guatevisión, Globovisión, Canal 10, Cubavisión, Caracol, TV Chile har stängts av. Undantagtillstånd har införts. Radio Progreso har stängts av och TV Canal 11 kontrolleras av militärer. Över 4 000 demonstranter deltog i protester i Honduras näst största stad San Pedro.


Gårdagens möte med statschefer från Latinamerika resulterade i ett flertal åtgärder, bl a har ett flertal länder tagit hem sina diplomatiska representanter, frysning av krediter och banktillgångar och att Honduras under ledning av kuppmakarna utesluts från allt latinamerikanskt samarbete. Kuppmakarnas isolering är fullständig. Protesterna och strejken fortsätter i landet.

Det är en fråga om tid när de ger upp.

Inga kommentarer: