Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, juni 02, 2009

NATO-Loyal Arrow i svenskt territorium under EU-val

Antikrigsaktivisten Agneta Norberg skriver om NATO-övningarna på svenskt territorium. EU samarbetar mycket intimt med NATO och med Lissabonfördraget är EU på väg att bli en militär allians med en plikt för medlemsländerna att försvara varandra. Unionens militära agerande ska synkroniseras med NATO. Men något entydigt krav på mandat från FN:s säkerhetsråd för att sända EU-trupp saknas.
Under valkampanjen har EU-förespråkare pratat om EU som en fredlig allians men ingenting om vart EU är på väg. Inför valkampanjens slutspurt är det därför extra viktigt att peka på hur krigsförespråkarnas EU växer fram.

Detta händer nu:
Två historiskt ofantliga NATO- övningar är i antågande samtidigt i norra och södra Sverige. Flygstridsövningar i Norrbotten + hangarfartyg, den 8-16 juni med utgångspunkt i F21 Luleå. Övningen heter Loyal Arrow. Samtidigt dras flottstridskrafter samman i Baltikum, som t.ex. USS Mount Whitney, som är på väg norrut via Frankrike till den årliga BALTOP-övningen utanför Karlskrona- en större marin operation än någonsin tidigare - med Sverige som deltagare.

Denna krigsövning har tydligt sin udd riktad mot Ryssland. Denna marina stridsövning startar den 6 juni, den dag svenskarna firar sin nationaldag.

Två dagar senare startar flygstridsövningen i Norrbotten på en yta stor som en tredjedel av Sverige.

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Det är väl nästan snudd på folkrättsbrott att hålla val till EU-parlamentet under dessa förhållanden?

Infinitus sa...

http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/12/darfor-stoppade-vi-natoovningen

Mer info!