Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, juni 18, 2009

kristdemokrater och kommunister i valallians i Chile

Regeringskoalitionen Concertacion och kommunisterna går nu in i en valallians i Chile för att besegra högern i nästa val i slutet av året. Kommunistpartiet och vänsteralliansen Juntos Podemos Más, som fick 10 % i förra valet, har nu med överenskommelsen med Concertacion (kristdemokrater och socialdemokrater) goda möjligheter att ta sig in i parlamentet.

Valsystemet från Pinochettiden är konstruerat så att två block får var sin ledamot i varje valdistrikt. För att kunna vinna två ledamöter i ett valdistrikt måste koalitionen uppnå minst 67 %. Allt enligt planerna från Pinochet, har därför högern och Concertacion fått var sin ledamot per distrikt och de partier utanför dessa två block med ca 15-20 % har hamnat utanför parlamentet.

Men även regeringskoalitionen har drabbats av detta valsystem. Högern har med ca 15 % färre röster än regeringskoalitionen fått samma antal ledamöter i första kammaren och lyckats blockera alla lagförslag som Concertación inte gjort upp med dem. Kommunisterna och vänsterkoalitionen som i vissa valdistriktet fått 20-25 % har inte kunnat välja in någon representant i parlamentet.

Med valalliansen mellan kristdemokraterna, kommunisterna och socialdemokrater räknar man kunna få över 67 % i åtminstone 20 valdistrikt och ta hem bägge ledamöter. Kommunisterna och kristna vänster i vänsterkoalitionen har möjlighet att få mellan 5-10 ledamöter.

Annars är valkampanjen i full gång. Regeringskoalitionen, och i huvudsak socialdemokraterna i socialistpartiet, har en rejäl kris med tre presidentkandidater som vägrar ge vika för Concertacions officiella presidentkandidat, kristdemokraten Eduardo Frei. Bland socialistkandidaterna finns Marco Enriquez-Ominami, parlamentariker och son till den legendariske ledaren för (gerillarörelsen) MIR Miguel Enriquez. Han får i opinionsundersökningar ca 20 % och hotar såväl högerns kandidat (tv-magnaten) Piñera som får ca 35 % som Frei med ca 30 %. Enriquez-Ominami har mycket stöd bland unga väljare. En annan kandidat från socialistpartiet är Arrate som under 80-talet ledde partiet in i socialdemokratin och som efter Pinochettiden varit minister och ambassadör. Arrate har de senaste åren vässat sin kritik mot nyliberalismen och är nu presidentkandidat för vänsteralliansen Juntos Podemos Más. En tredje socialist i presidentkampanjen är parlamentarikern Navarro som nu bildat ett eget parti MAS och som alla räknar med att så småningom ska alliera sig med Juntos Podemos Más. Arrate och Navarro har ca 2-3 % stöd.

Inga kommentarer: