Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, december 01, 2009

EU tvekar om diktaturens Honduras

Carl Bildt hade som mål idag att EU:s möte skulle landa i ett uttalande kring Honduras. Samma sak försökte sig Portugal primärminister José Sócrates på det s k iberoamerikanska möte i Portugal idag. Men ingen av de lyckades. Både EU och Latinamerika tycks vara splittrade i frågan om att stödja eller inte diktaturens val i Honduras.

I Latinamerika har högerregeringarna i Panamá, Costa Rica, Colombia och Perú godkänt valet medan Brasilien, Venezuela, Chile, Argentina och andra har tagit avstånd från statskuppen och "valet". 

Oklart vilka länder inom EU som vill godkänna diktaturen. Vi vet inte heller vad Carl Bildt och Sverige vill. Dock finns ett svar från Bildt till en fråga ställt av miljöpartisten Bodil Ceballos i EU-nämnden: 

 

Anf.  70  Utrikesminister CARL BILDT (m):

Jag tror att vi är inne på samma linje i dessa frågor. Det är viktigt att reagera.

Det här var ju inte en militärkupp eller statskupp i klassisk mening. President Zelaya befann sig, lindrigt uttryckt, i utkanten av konstitutionen>>> Hemlig enligt 2 kap. 1 § sekretesslagen <<<. Men man tar inte militären och sätter presidenten på ett plan och skickar ut honom ur landet. Det gör man inte. Det är dåligt för Honduras, men framför allt riskerar det att sända en signal, om man tolererar detta.

Det är mot bakgrund av det som omvärldens och de afrikanska ländernas reaktion har varit så stark och så enig och som vi från EU:s sida har sett det som viktigt att ge detta vårt stöd.

Jag ska ärligt säga att jag inte tycker att vi har spelat någon mer aktiv roll i detta. Det har inte heller varit vår strävan. Vi tycker nämligen att regionala samarbetsorganisationer i princip är bra. Har OAS en process är EU:s roll, tycker jag, att stödja OAS process snarare än att lägga sig i och försöka åstadkomma någonting själv.

1 kommentar:

Ruben sa...

Är det inte dax att ge upp nu ? Ingen vill ha din kommunism. Allra minst Honduranerna. Dom har sagt sitt. Men du vill väll att det ska vara som i Nordkorea. Läs denna artikel. Vänstarn är död. Fatta det.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkoreansk-valutareform-vacker-vrede-1.1007462