Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, augusti 19, 2009

Top Secret Conversation

När hemliga CIA-dokument från 1970-talet nu offentliggörs klarnar bilden om USA:s roll i diktaturernas Latinamerika. De nyligen släppta dokumenten avslöjar att USA:s president Richard Nixon i ett hemligt möte värvade den dåvarande brasilianske diktator Medici för att störta Chiles Salvador Allende “The US and Brazil must try and prevent new Allendes and Castros and try where possible to reverse these trends.” Det är ju känt att Brasilien spelade en stor roll i flera statskupper i södra delen av Latinamerika och var drivande bl a i samordningen av Operacion Condor, ett terrorsamarbete mellan CIA och diktaturerna i Bolivia, Peru, Ecuador Paraguay, Uruguay, Brasilien Argentina och Chile med tusentals förvunna och mördade.

Ett annat dokument avslöjar att Nixon i ett samtal med dåvarande premiärminister i Storbritannien Edward Heath ska ha avslöjat att Brasilien med stöd av CIA riggade presidentvalet i Uruguay.

Det finns mycket mer att läsa i dessa tidigare topphemliga dokument, det är en historiebeskrivning som högern och högerns media aldrig velat lyssna på, utan alltid avvisat som konspiratorisk.

Nu ifrågasätts från Latinamerika USA:s roll i statskuppen i Honduras, bl a har det kommit fram att flygplanet som kidnappade Zelaya och som tog honom till Costa Rica, landade först på USA:s militära bas i Honduras, Palmerola. Och att kuppmakarna ska ha konfererat med USA-militärerna på basen om vad man skulle göra med Zelaya. Detta har ju så klart redan avvisats som "konspiratoriskt", vänsterns gamla anti-USA, ni vet.
Inte förrän CIA-dokumenten offentliggörs år 2050 kommer vi att få bekräftad att USA.s ambassadör i Honduras Hugo Llorens samordnade deporteringen av president Manuel Zelaya, tillsammans med statssekreteraren på utrikesdepartement Thomas Shannon och utrikesminister Hillary Clintons rådgivare John Negroponte.

Inga kommentarer: