Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, juli 01, 2009

kuppamakarna får 72 timmar och Bildts "utveckling" i Honduras

Kuppmakarna får 72 timmar på sig för att lämna makten, har den amerikanska samarbetsorganisationen OAS fastställt och Zelaya har skjutit upp sin resa till Honduras till på lördag. Kirchner från Argentina, Ecuadors Correa, även ordförande för FN:s församling D'scotto samt OAS ordförande Insulza ska åka med Zelaya. USA har avbrutit allt militärt samarbete med Honduras.

Just nu pågår den hittills största demonstrationen i huvudstaden mot statskuppen. Det rapporteras om blockader och barrikader i hela landet. Fackföreningsrörelsen och lantarbetarorganisationer har tagit täten i motståndet mot kuppmakarna. Franklin Padilla från Frente Patriotico säger att folk nu vågar sig ut på gatan för att protestera.   

Från Sverige hörs väldigt lite. Hans Linde från vänsterpartiet är bland de få som fördömt statskuppen och kräver att regeringen uttalar sitt fördömande. Utrikesministern Carl Bildt har ägnat två rader på sin blogg " utvecklingen i Honduras kräver sitt internationella svar" och när EU-ceremonin var över handlade mycket "...om krisen i Honduras och vår reaktion". "Statskupp" finn inte i Bildts ordförråd. Regeringen och den liberala media tycks ha svårt att sätta ord på "utvecklingen" i Honduras. Att den 1 juli komma på att "krisen" kräver ett internationellt svar är ju nästan löjligt när EU, USA, hela Latinamerika, världsbanken, IMF och många fler har redan tagit åtgärder. Läs även Esbati om DN:s kreativa analys.

Inga kommentarer: