Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, juli 20, 2009

USA:s kort i Honduras; förhandling utan resultat

Det är uppenbart att USA och kuppmakarna i Honduras försöker vinna tid via en förhandling som från början var bestämd att misslyckas. Det var därför ingen överraskning att kuppmakarna sa nej till det förslag som Costa Ricas President Oscar Arias la fram på förhandlingsbordet i lördags. Och det var inte heller överraskande att USA och Arias, politiskt nära USA, skyndade sig att be president Zelayas förhandlingsdelegation att inte gå från förhandlingsbordet och återuppta samtalet på onsdag. 

Förhandlingsalternativet är USA:s kort för att kontrollera situationen. Tanken är att vinna tid genom en medling som inte ska leda till något och under tiden misskreditera Presidenten, trötta ut motståndet och spela ut Organisationen för de amerikanska staterna (OAS) som, till USA:s fasa, från första stund tagit ställning mot statskuppen. Helt enkelt att försvaga den interna och externa motståndet. USA har öppet gå ut med att de motsätter sig att Zelaya reser hem. Robert Wood, talesman för USA:s utrikesdepartement, sa också att Zelaya bör fortsätta förhandla med kuppmakarna. Argumenten som används nu är att om Zelaya återvänder kommer det att utlösa våld och ett inbördeskrig. Alltså, ansvaret ligger på Zelaya och inte på de som genomförde statskuppen.

Allt pekar på att saker och ting inte kommer att gå den vägen USA vill. Zelaya har nu öppet manat till uppror mot kuppmakarna och utrikesministern Patricia Rodas sa igår i Managua, Nicaragua, att marschen för att ta tillbaka makten har nu börjat. Zelaya sa igår också att han återvänder till Honduras i helgen och att motståndet börjat förberedelserna inför hans resa. Fronten mot statskuppen i Honduras har tillsammans med fackföreningsrörelsen manat till en generalstrejk och protesterna och vägblockader fortsätter. OAS kommer att intensifiera påtryckningarna och Internationella Transportarbetarfederationen blockerar alla Honduranflaggade fartyg i världen. Internt har några av kuppmakarna börjat inse att en överenskommelse med Zelaya är den bästa utvägen, annars kommer ett eventuellt folkligt uppror att radikalisera landet och ta ifrån de all makt de idag besitter.

Nyhetsbyrån Reuter, som från början stött statskuppen, rapporterar idag via DN och Svd om ett sammanbrott i Hondurassamtal och att det var Zelaya som inte lyckades komma överens med kuppmakarna. Synd att svenska medier använder sig Reuter. Det är nästan löjligt att i svensk rapportering fortsätta kalla statskuppen för när Zelaya "kastades ut ur landet av militären den 28 juni". skärpning! 


4 kommentarer:

bernardo sa...

Kolla in den här Frasse:

http://www.counterpunch.org/kozloff07222009.html

Anonym sa...

Du skriver: "Det är nästan löjligt att i svensk rapportering fortsätta kalla statskuppen för när Zelaya "kastades ut ur landet av militären den 28 juni". skärpning!"

Ser ut som att du missat ett ganska väsentligt ord, vad ska stå efter "för" egentligen?

Anonym sa...

det ska stå STATSKUPP

Anonym sa...

Det tror jag inte, läs igen.