Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, september 30, 2009

USA ryter till: "Zelaya agerar idiotiskt och oansvarigt"

Irritationen växer i USA när man tycks tappa kontrollen över händelserna i Honduras. En mycket irriterad USA-representant i OAS, USA.s nr 2 i OAS Lewis Amselem kunde inte låta bli att recensera Zelayas mycket överraskande återvändande till Tegucigalpa som "idiotiskt" och "oansvarigt".
Mot USA:s vilja har statskuppen i Honduras nu blivit en internationell angelägenhet och Brasilien och andra latinamerikanska länder fick nu iväg frågan upp till FN:s säkerhetsråd.Brasilien som tidigare fördömt statskuppen men varit annars passivt, har nu fått en nyckelroll. Samtidigt har Micheletti svarat med ännu mer förtryck och avskaffat alla fri- och yttrandefriheter. Något som bara förstärker uppfattning om att det är en diktatur. Om någon fortfarande trodde nåt annat. Enligt människorättsorganisationen CIPRODEH har 17 personer mördats och 4 000 fängslats sedan statskuppen den 28 juni.

Zelayas återvändande till Tegucigalpa har ställt till det för USA som ville hitta en "lösning" som gick ut på att fortsätta "dialogen" mellan parterna tills Zelayas mandat gick ut formellt i januari, genomföra ett "presidentval" i november  som legitimerade en ny president som står kuppmakarna nära och därefter tvinga de synliga kuppmakarna att lämna makten. Och så klart uppmana till försoning mellan alla parter. Nu med Zelaya på den brasilianska ambassaden och stora massor ute på gatan måste USA och kuppmakarna tänka om. Det internationella samfundet har avvisat det kommande "presidentvalet" och både militärer och parlamentariker som hejat på statskuppen har uttryckt sin oro för utvecklingen. Generalen och chefen för försvarsmakten Vasquez ville igår inte ta på sig ansvaret för kidnappningen av Zelaya och statskuppen.  

Chefen för den enda oppositionella radiostation Radio Globo, David Romero, avslöjade igår att det är två israeliska officierare som har i uppdrag att få ut presidenten Zelaya från den brasilianska ambassad. I uppdraget finns även order om att mörda presidenten. Bl a har ambassadens avloppssystem förgiftats och Zelaya och de övriga 80 personer som befinner sig på ambassaden blir ständigt störda av ultraljudsvågor som påverkar balanssinnet och skapar panik och ångest. De två officierna är generalen Jacob Levi och officeraren Jehad Leiner, båda från den israeliska underrättelsetjänsten.

Inga kommentarer: