Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



tisdag, juni 30, 2009

Expressens journalist försvarar statskupp

Expressens journalist Henrik Ek vill slå ett slag för demokratin och går till försvar för statskuppen i Honduras. Hur det nu går ihop?. När ALLA andra fördömer statskuppen, från höger till vänster i Latinamerika, EU, USA med Hillary Clinton och Barak Obama, undrar Henrik Ek "Är det konstigt att karln blir avsatt?"

Från Manhattan menar Expressens journalist att "Det handlar visserligen ganska lite om fakta, mer om ens inställning till demokrati". Det blir inte bättre när han försöker förklara sig "Okej, han är folkvald vilket förstås säkerställer stöd hos världens ledare (vad ska de säga liksom), men det ändrar inte de faktum att han själv velat bryta mot demokratiska processer för egen vinnings skull, right?"

Slutklämmen är bara bisarr "Att flyga honom till Costa Rica var inget vidare bra drag av militären om de ville vinna lite sympati för sitt case".

Från Manhattan rapporterar en förvånad Expressen journalist "What ever, det här ägnade jag lite åt dagen att fundera på i alla fall. Jag är lite förvånad att alla rusar till Zelayas undsättning så rasande enkelt".

Yeah, right! comprende?

9 kommentarer:

doublecorona sa...

Jag anser att sydamerika är under ett uppenbart hot idag, från vänstern. "Vald" diktatur, där statscheferna evigt "väljs" in i sitt ämbete (Chávez) håller på att förinta sydamerikas demokratier. "Statskuppen" i Honduras genomfördes av parlamentet och militären mot det hot som presidenten utgjorde. Han ville á la Chávez låta sig omröstas och omröstas in i sitt ämbete. Det är inte demokrati, i synnerhet inte när alla dessa länder (Venezuela, Bolivia, etc) samarbetar öppet med Iran , Nordkorea och Kuba. Viva la verdadera libertad! Vivan los pueblos sudamericanos!

Anonym sa...

ännu en som försvarar statskupp och diktaturer. I Latinamerika är det högern som stått för förtryck, mord och dikaturer. Läs exempelvis CIAs rapporter från 1960, 70 och 80-talet.

kristoffer sa...

doublecorona: Du har en lustig inställning till citationstecken.

"Vald diktatur" betyder alltså vad? Menar du att valen i Venezuela gått oriktigt till (källor?)

Ej heller Sverige har någon lagstadgad begränsning på statsministerns ämbetsperiod till exempel.

Det är inte demokrati varför? Även USA har nära samarbeten med diktaturer (Saudiarabien är ett exempel) så ett sådant samband, om än möjligtvis olyckligt, är inget bärande skäl.

Du verkar helt enkelt föredra att sydamerika styrs av en USA-allierad ekonomisk elit, som på den gamla goda tiden. Visst, det kan du tycka, men kalla det inte demokrati tack.

Kurt sa...

doublecorona:

Så Sverige har inte demokrati? Med en statschef (Kung Karl XVI Gustaf), som sitter på livstid och som inte har valts och en regeringschef, statsminister Fredrik Reinfeldt, som kan väljas om oändligt antal ggr. Eller är det just latinamerikaner som behöver ett speciellt beskyddande statsskick?

Unknown sa...

Typiskt vänstermänniskor att försvara maktfullkomliga galningar. Ni hänger på allt som kan uppfattas minsta lilla "anti-USA".

kaka sa...

"Hihihi, gud vad kul det är att trolla på vänsterbloggar =)"

Kurt sa...

Nu meddelas att en delegation bestående av politiker, affärsmän och advokater skickas till Washington för samtal om krisen. I stället för demokrati så har man alltså fått affärsmän som åker till USA för att förhandla om landets framtid.

Anonym sa...

"I stället för demokrati så har man alltså fått affärsmän som åker till USA för att förhandla om landets framtid."

Vilket innebär vad Washington avsåg med kuppförsöket:

Marknadsdiktatur.

Anonym sa...

'Vivan los pueblos sudamericanos!' skriver doublecorona mer som ett hurrarop än med reell en innebörd.

Den som vistas i Honduras, México m.fl. länder i Centralamerika en tid kan inte undgå att se misären och fattigdomen men samtidigt också den enorma rikedomen hos de välbeställda. De lever i två helt skilda världar som sällan har något (personligt) med varandra att göra. Tiggare är alltså vanliga. För de många fattiga som lever ur hand i mun, är det ofta frågan om ren överlevnad och deras framtid när de ges möjlighet att rösta på någon annan än oligarkernas presidentkandidater.

En DVD-film från 2008 som belyser en verklighet - La Zona - är väl värd att ses (finns att köpa i filmbutikerna).

Beträffande just Honduras har bl.a. Chile och Venezuela har beslutat att ta hem sina ambassadörer från Honduras. Tidningen El Heraldo i Tegucigalpa, som stödjer kuppmakarna, finner det ändå glädje i att Taiwan och Israel har beslutat erkänna de nya makthavarna (http://www.elheraldo.hn/). Vilka förvånas ?
Åsikter och motsättningar bland vanligt (skrivkunnigt) folk ges det en bra bild från artikelkommentarerna i nämnda tidning och dess motpol Tiempo (http://www.tiempo.hn/). I den sistnämnda tidningen skrev regelbundet på 70-80-talen (kanske även senare) Víctor Meza, nu minister i Zelayas regering. En intressant intervju med honom 1 juli finns att lyssna på här: http://www.masvoces.org/Honduras-entrevista-desde-la-clandestinidad-al (den spanske speakerns inledning kan man hoppa över).
[den uppmärksamme kan se att jag lagt in senare delen av mitt inlägg på bloggen Aproximation; det var oavsiktligt - ber om ursäkt!]