Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, februari 28, 2006

Fotbollsrasismen i La Liga

Snacket i spanska ligan handlar om fotbollsrasismen. Detta efter att Barcastjärnan Etoo i matchen mot Zaragoza senast fått nog av rasistiska påhopp från publiken och gick av planen. Henke Larsson med hjälp av tränaren Frank Rijkaard och domaren fick Eto'o att stanna kvar på plan. Till TT har Henke sagt att det är "idioter som håller på med sådana saker".

Den spanska fotbollen är annars inte ensam om att drabbas av högerextrema grupper som attackerar, hånar och gör apljud när svarta spelare rör bollen, italienska Lazio är ökänd för sin fascistiska hejarklack och Englands högerextrema skinheads är mycket aktiva i fotbollsarenorna.

I Spanien är det annars Real Madrids Ultra Sur som är den mest otäcka fascistiska fotbollsföreningen. Ultra Surs medlemmar är ökända för att bära hakkors, göra nazisthälsningen och att syssla med rasistisk propaganda under matcher. Föreningen delar emblem med Hammerskin, en internationell rasistisk sammanslutning. Ultras ledare José Luis Ochaita greps i Tyskland 1998 för att ha burit en nazistisk flagga.

Samuel Etoo som är en lysande spelare och som leder målligan i världens bästa fotbollsliga har många gånger tidigare fått stå ut med rasism. Albacete-anhängare som trakasserade Eto"o under en match bötfälldes med över 50 000 kronor var och avstängning från arenorna i fem månader. Och Getafe dömdes till 29 000 kronor i böter sedan klubbens fans ropat rasistiska slagord mot Eto"o.

Antirasisitiska organisationer i Spanien har nu uppmanat klubbarna att i nästa matchomgång symbolisk fördröja matchstarten med fem minuter som en protest mot rasismen. Och den spanska idrottsministern flaggade för en skärpning av straffen mot klubbarna och enskilda som gör sig skyldiga till rasism.

Inga kommentarer: