Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, februari 27, 2006

aktuellt e-mail från Filippinerna

Här kommer en angelägen rapport från Herbert Docena om det aktuella läget i Filippinerna. Mailet publicerades på global-peace-movement@lists.riseup.net (Översättningen av Agneta Norberg)

Kära alla: Tack, för alla brev som uttryckt oro och stöd. I går morse, utlyste president Gloria Macapagal-Arroyo undantagstillstånd på obestämd tid i Filippinerna. Detta beslut kom upp när folket i Filippinerna firade 20-årsdagen av folkets uppror mot Ferdinand Marcos 14 år långa diktatur. Arroyos order om undantagstillstånd betyder att polis och militär har fria händer att göra allt för att neutralisera ”statens fiender”, förbjuda alla demonstrationer och förbjuda tidningar att komma ut.

Genom att beordra undantagstillstånd har Arroyo återinsatt den ordning som det filippinska folket svepte bort för 20 år sedan. Men omkring 10 000 vägrade lyda presidentens order utan vi marscherade på Manilas mest trafikerade gata. Vi blev skingrade med våld. 26 av oss, inklusive barn blev misshandlade av polisen och arresterade. Vi släpptes slutligen, antagligen i ett försök av regeringen att visa att undantagstillståndet inte är så dåligt som man tror- men dessa arresteringar är bara en fortsättningen av en allt starkare repression i landet.

Även innan undantagstillståndet beordrades hade 33 aktivister dödats av paramilitären eller av folk som står nära militären. Polisen har gång på gång med våld skingrat folkgrupper som protesterat. Men med denna proklamation kan polisens arrestering av oss bara vara början på ett allt starkare förtryck, inskränkningar av medborgerliga rättigheter, brott mot mänskliga rättigheter i vårt land. Idag blev t.ex. en tidningsredaktion utsatt för razzia och en ledamot av parlamentet arresterades. Vi är verkligen oroliga för vad som kan hända under de närmaste dagarna.

Utvecklingen under de senaste dagarna bekräftar att illegitima regimer bara kan härska genom att använda våld. Arroyos regering blir allt mer desperat och vi kan förvänta oss att den blir mer och mer brutal. Vi ser fram emot ert stöd och solidaritet för dem av oss som kommer att bli utsatta för denna brutalitet på samma sätt som vi stöder och solidariserar oss med folken i Irak och Palestina och mot diktaturer runt om i världen.

Gårdagens order om undantagstillstånd är bara det senaste svaret från en regering som har anklagats för valfusk och korruption sedan juni 2005. Men det är än mer än Arroyos presidentskap som står på spel. I allt ökande grad har folk börjat ifrågasätta hela den härskande eliten, som suttit vid makten sedan 1986, i namn av den liberala demokratin. Oppositionen mot Arroyo är delad mellan de som vill behålla detta system och de som en gång för alla vill bli av med det och ge verklig mening åt uttrycket makt åt foket.

I solidaritet, Herbert Docena

Inga kommentarer: