Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, februari 07, 2006

Aleida Guevara på besök i Sverige

Igår var jag på ett upptaktsmöte med Che Guevaras dotter, Aleida Guevara. Inför en fullsatt sal berättade Alieda om hennes brinnande engagemang för rättvisa, solidaritet och mänsklighet i ett globalt perspektiv. Aleida är barnläkare i Havanna och har arbetat som läkare i flera fattiga länder som Angola, Ecuador och Nicaragua. Dessa upplevelser har stärkt och format hennes engagemang.

Ni som missade upptaktsmötet igår kan lyssna på henne i Stockholm på lördag 11/2 kl. 14.00 Åsö Gymnasiums Aula. Fullständigt program hittar ni här.

I veckan anordnas också i riksdagshuset en mycket egendomlig konferens om Kuba, arrangörerna är Tjeckiska ambassaden i Stockholm och den Pragbaserade ”International Committee for Democracy in Cuba”. Bakom konferensen står Folkpartiets och Kristdemokraternas internationella stiftelser, och moderater medverkar. Men också socialdemokraternas Olof Palmecentret har anslutit sig.

Bland de inbjudna finns bl a representanter från Kubansk-Amerikanska Stiftelsen CANF (med högsäten i Miami och Puerto Rico) som är ökänd för sitt stöd till terrorister. CANF grundades av Reagan i början på 80-talet som paraply för ett dussintal terrororistganisationer och är en av de mäktigaste lobbygrupperna i USA. De pumpar in miljontals dollar i valkampanjerna och spelade stor roll i de manövrer i Florida som förde W Bush till makten 2000. CANF var djupt inblandad i USA:s smutsiga krig i Centralamerika och i Iran-Contras affärens vapen- och knarksmuggling. CANF stod bakom en rad bombattentat mot kubanska turistinstallationer för några år sedan, varvid flera människor skadades och en ung italiensk turist dödades.

Att Olof Palmecentret är medarrangör till konferensen är mycket tragiskt. Läs brevet som kubanska kulturarbetare på och utanför Kuba har skrivit till Palmecentret.

Inga kommentarer: