Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, februari 04, 2006

Muhammedkarikatyrerna, en rasistisk provokation

Publiceringen av Muhammedkarikatyrerna är ytterligare ett steg i den rasistiska vandringen som Danmark inledde för några år sedan. Diskrimineringen och stigmatiseringen av människor med utländsk bakgrund, inte minst mot muslimer, har inte bara ökat utan institutionaliserats i Danmark. Det handlar inte om yttrandefriheten. Man söker medvetet provocera. Och spelar på vågen av islamofobin som finns i Europa. Ett liknande angrepp på Israel hade genast stämplats som antisemitiskt.

Angående reaktionerna från den muslimska världen tycker jag att filmaren Tariq Saleh har en poäng när han säger "...det var synd att de bojkottade Danmark för några teckningars skull och inte för att de är reaktionära och deltar i ett orättfärdigt krig".

En annan som kommer med kloka ord är författaren Tariq Ali
"Den karikatyr som retat flest framställer Muhammed som terrorist. Det är en så sliten kliché att den även retade upp många sekulära muslimer. Att kritisera Islam går visst för sig, liksom att debattera religionens roll - men billiga och onödiga förolämpningar får en särskilt bitter underton när de kommer från Danmark, som har trupper i Irak".

Läs även bra inlägg från Olle Svenning och Ali Esbati

1 kommentar:

Zorro sa...

bra ingång i diskussionen. Det finns ett politiskt syfte till att just Danmark är det land som startat denna provokation. Rasism är legitimerad där, tyvärr.