Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, februari 22, 2006

kalla vindar blåser över Danmark

Danmark går i bräschen. Inte bara i främlingsfientlighetens och islamofobins brunagång. Vår granne är ju också en lojal partner till Bush och USA:s krigsmaskineri och det s k "kriget mot terrorismen". Och nu vill Danmark bara bäst i klassen i kampen mot "terrorismen". I måndags gjorde den danska polisen en razzia mot fyra personer som anklagas för att stödja terrorism. De fyra vänsteraktivister är engagerade i Fighters and Lovers som gör tröjor som uttrycker stöd för den palestinska rörelsen PFLP och den colombianska gerillagruppen FARC. Bägge organisationer är med på EU:s mycket kontroversiella och godtyckliga terrorlista.

Upprättandet av denna "terrorlista" kom till på uppmaning av USA. Och som Demokratiuppropet mycket riktigt påpekar bestäms vem som ska stämplas som terrorist i Sverige och EU "av de listor på organisationer och personer som efter 11 september 2001 upprättas i Vita Huset i Washington".

I Sverige har vi redan fått erfara hur kränkande och skrämmande detta är. Tre Somaliasvenskar anklagade för terroristanknytning ställdes utanför samhälle och rätt. Detta utan bevis. En av dessa, Ahmed Yusuf, står fortfarande utan medborgerliga rättigheter.

Annat är det i Norge som meddelade att man från årsskiftet inte längre följer EU:s terroristlista. "Norges roll som neutral fredsmäklare i olika fredsprocesser kan riskeras om Norge fortsatt terroriststämplar på samma sätt som EU". Tydligare än så kan det inte bli, det underlättar i kontakten och i förhandlingarna med en befrielserörelse om man tidigare inte terroriststämplat den. Här har Sverige genom att underordna sig USA och EU spelat ut sin roll som fredsmäklare.

Viktigt att tillägga är att terroristlagstiftningen pådriven av USA hotar i grund och botten mänskliga och politiska rättigheter som yttrandefrihet och föreningsfrihet. Dessutom saknar denna "ypperliga" terrorlista stater/regimer som Israel och Colombia som systematiskt har använt sig av statsterrorism.

Inga kommentarer: