Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, januari 02, 2011

Storpolitik när Bielsa avgick som landslagstränare

Sorglig historia i den chilenska fotbollen som sedan i november befinner sig i ett "politiskt" kaos. Allting började med att högern och den nya presidenten Sebastian Piñera ville få bort den framgångsrike Marcelo Bielsa som tränare i den chilenska fotbollslandslaget. Den populäre Bielsa står politiskt till vänster och har i sitt hemland Argentina engagerat sig mot diktaturens brott. Inte alls passande när högern nu ska regera Chile.

Bielsa som tränare lyfte den chilenska fotbollen, införde nya träningsmetoder och taktik och landslaget kom tvåa i det annars svåra sydamerikanska kvalet till VM i Sydafrika. Väl i VM gjorde Chile succé. Som fotbollskanalen skrev "Chile charmade en hel värld med sitt härliga offensiva spel under VM i somras".

Hyllad i både i Chile och fotbollsvärlden gjorde det inte lätt för högern att få bort honom. Så man började med att gå till attack genom att först få bort ordföranden i fotbollsförbundet och Bielsas bundsförvant Harold Mayne-Nicholls.
De stora fotbollsklubbarna kuppade valet av en ny ordförande, Jorge Segovia, affärsman, spanskättling och närstående högerpresidenten Piñera. Vad som nu kommit fram är att även Piñera, som äger 14 % av aktierna i Chiles största fotbollslag Colo Colo, ringde runt till de mäktiga fotbollsbaroner för att säkra sig om valet av Segovia, som för övrigt representerar de stora klubbarnas intressen. Bielsa hade inför ordförandevalet sagt att han inte tänkte vara kvar i landslaget om klubbarna valde Segovia. Sagt och gjort. Klubbarna valde Segovia och Bielsa avgick.
Men fotbollsfansen blev inte glada och Piñera fick sin första politiska kris. Populariteten sviktar för första gången sedan valet. Dessutom har Segovia som lovat men misslyckats värva förre Barcelona-tränaren Rijkaard fått rättsliga förhinder för att bli ordförande. Nu ska Bielsa coacha landslaget i en match i USA. Vad som händer därefter är storpolitik. Piñera, även kallad Chiles Berlusconi, har det inte lätt i fotbollen.

Inga kommentarer: