Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, januari 08, 2011

Häxjakt mot WikiLeaks fortsätter

USA fortsätter häxjakten mot Wikileaks. En hemlig utredning med ett rättsligt förfarande tvingar Twitter lämna ut uppgifter om konton med anknytning till WikiLeaks.

Hela den rättsliga utredningen är ett brott mot yttrandefriheten och den personliga integriteten. Syftet är att skrämma alla de som är med eller stödjer WikiLeaks men också att kriminalisera den grävande journalistiken. Detta kommer från Obama-administrationen som lovade under valkampanjen att vara "the most transparent administration in history".

Bland de USA vill ha information om finns den isländska parlamentarikern Jónsdottir, den holländska införmatörern Gonggrijp och USA-medborgaren Jacob Appelbaum. De tre låg bakom videon Collateral Murder där en USA-Apachehelikoptern skjuter ihjäl journalister och civila i Bagdad. Även Google, Facebook och andra social medier kommer att tvingas lämna ut uppgifter.

2 kommentarer:

John Olsson sa...

USA gör helt rätt att gå efter Wikileaks och ställa Assenge och sina medhjälpare till svars för eventuell medhjälp till mord.

Då hemliga dokument stjäls och sedan används till att ge information till terrorist-organisationer som i sin tur använder detta till att mörda oskyldiga människor är det inte fråga om "free speech" anymore. Då är det frågan om medhjälp till mord.

Anonym sa...

@Johan Olsson

Du menar alltså att dokument där man får se hur saker och ting egentligen går till, uppgifter som hållits undan inte skall presenteras till folket?

Vi har fått ta del av dokument som till exempel visar hur vissa regeringar trycker på för att attackera Iran. Vi har fått se på dokument som talar om hur fångar har behandlats, hur människor har försvunnit etc. Dokument som vi aldrig skulle ha fått se om det inte vore för dessa människor.

Vi har fått se den hemska sanningen.
En sanning som var och en av oss förtjänar att ta del av.