Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, januari 20, 2011

Parakvat, här och där?

Hur kommer det sig att vi i Sverige och EU har förbjudit kemikalier som besprutas på livsmedel men fortsätter att importera produkter från Syd som producerats med miljö- och hälsovådliga kemikalier? När ska Sverige ta sitt globala ansvar? Soja som vi importerar för djurfoder besprutas med bekämpningsmedlet parakvat som är förbjudet i Sverige och EU. Vi skonar vår hälsa och miljö och de från syd får ta konsekvenserna för vår konsumtion. Det ojämlika utbytet mellan nord och syd.

Vi är överens med branschorganisationerna om att Sverige måste agera mot parakvat. Läs gärna vår debattartikel i Svd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det skrivs mycket i media nu om den soja som används till djurfoder. Jag har sökt efter info om den soja som används direkt i våra andra livsmedel, men inte hittat något. Det är ju populärt med olika sojaprodukter som viktminskningsmedel etc. Marknadsfaöringen är stenhård för olika "proteinbars" och "proteindrinkar". Vissa fabrikat tex Herbalife tillverkas i Tyskland. Vad vet vi om dessa produkters ursprung? Med tanke på att 80% av all soja produceras i sydamerika, så borde det ju finnas en och annan produkt i våra livsmedel som är baserade på sådan soja? Någon som har kollat detta och som vet?

El Zorro sa...

Svårt att säga. Sojan i Sverige kommer från Sydamerika, Brasilien framförallt. Och 90 % av sojan som importeras till Sverige används till djurfoder. Så det är väldigt lite som används till andra produkter. Däremot importeras förädlade sojaprodukter som inte alltid kommer från just Brasilien.