Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, januari 05, 2011

Stålbad på kuba

2011 börjar på Kuba med en stor ekonomisk omstöpning. En omfattande förändring i den kubanska ekonomin som i 90 % kontrolleras av staten. Effektivitet och anpassning är huvuddragen.

Bort ska en "överdriven förmyndarstat" och uppfattningen om att allting är gratis eller subventionerad. Det som lyfts i stället är arbetets produktivitet och utbud av konsumtionsvaror. Subventionerna av konsumtionsvaror ska försvinna helt. Tidigare har gratisluncherna på arbetsplatserna avskaffats och nu har både tvål och tandkräm, liksom tobak, tagits bort från subventionskortet. Även kaffet mister sin subvention. Jordbruket ska intensifieras, idag ligger ca 50 % av den odlingsbara jorden i träda.

500 000 statliga jobb ska bort fram till mars och på några år totalt 1,2 miljoner. Reformerna öppnar i en större omfattning än tidigare för det privata initiativet inom servicetjänster. Ca 150 000 kubaner ska ta över statliga servicetjänster som taxi, hårsalonger och lika många kommer att starta eget. Redan arbetar 143 000 kubaner som fria yrkesutövare (cuenta propia) och planen är att 1.8 miljoner kubaner (50 % av arbestkraften) ska inom loppet av 5 år arbeta i den icke-statliga ekonomin.

6 kommentarer:

Florian Burmeister, Johannes Nygren sa...

Har du läst detta relaterade inlägg?
http://augusttorngrenwartin.blogspot.com/

Anonym sa...

Hej

Jag är född på Kuba och kan försäkra dig att varken på Kuba eller i något annan land finns det något gratis. I det här välden Vi lever får man betala för allt. I Sverige betalar Vi för sjukvälden genom höga skatter. Vilket jag tycker är helt rätt. På Kuba betalar folk för sjukvården och allt annat som diktaturen påstår är gratis, genom att tvingas leva på slavlöner. Idag överlever kubanerna på pengarna de får från sina släkt i utlandet eller så får de göra olagliga saker för att inte svälta. Det tråkiga är att det är diktaturen som har skapat att det här eländet och Nu ska den rätta till sina egna misstag genom att sparka massa folk som redan har det jävlig. Några protester blir det inte. På Kuba har de inte rätt att strejka och det finns ingen fri fackförening som kan representera arbetarklassen och kämpa emot när den största arbetsgivare i landet som är staten (diktaturen) sparkar halv miljon. människor. På Kuba finns ingen A-kassa. Det kommer inte att få nån hjälp från staten heller. Varken ekonomisk eller att hitta ett nytt jobb.
Tyvärr är läget på Kuba det sämsta på över halvsekel och det lär inte bli bättre så länge Vi har en diktatur som tänker mer på sin egen överlevnad än på folkets bästa.
Kanske nån dag i framtiden får Vi en demokrati och riktig socialism. Hoppas det. Men den dagen får Vi vänta länge på.

mvh

Victor

Anonym sa...

Hej igen

Det är 1 300 000 som ska sparkas, inte 500 000. eller 150 000 Och de får klara sig själva.
Det är diktaturen och personlingen Fidel Castro Ruz som har sett till att jordbruket, sockerindustri och allt som fungerade på Kuba nu ligger i ruiner. Att Kubanerna inte kan försörja sig själva så som de gjorde innan de kom till makten. De har haft en galen politik genom att förbjuda allt och straffa folket för sina egna mistag. Det har alltid varit viktigare att behålla kontrolen över folket än att fixa allt som är fel- Samtidig har deras propaganda lyckas lura folk utonlands.

mvh

Victor

Anonym sa...

Hej jag håller med dig!

Kan tipsa dig till ett ställe som kanske förklarar problemet på en global skala med ändå tar upp problemen och faktiskt erbjuder en lösning!

http://www.thezeitgeistmovement.se/

http://thevenusproject.com/

Mvh

El Zorro sa...

Det är inte så enkelt som att säga att alla problem beror på den kubanska regeringen så som några påstår här. Det som inte nämns exempelvis USA:s ekonomiska blockad som pågått i 52 år, svårigheten att skaffa bra krediter på den internationella marknaden (bojkott), förlusterna på ca 20 miljarder dollar pga orkaner och torka och inte minst att grannländerna i karibien har mycket svårare ekonomiska problem som så klart påverkar Kubas ekonomi.
El Zorro

Anonym sa...

Det ekonomiska blockaden som Kubas diktatur använder sig av för att förklara allt som inte fungerar i landet bordes tas bort. Men det riktiga ekonomiska blockaden mot kuba det är den som Castros diktatura har. De har ruinerat Kuba med sin ekonomiska politiken. Kuba fick under mer än 30 år enorma summa pengar från Sovjet. Pengarna användes för att stödja terrorism. Exportera diktaturen till Latinamerika och Afrika b.a.