Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, mars 06, 2011

Gyllene chans ta ett steg mot en hållbar värld, ta den!

I morgon 7/3 kan Europa ta ett avgörande steg mot en hållbar värld – med resurser nog att bekämpa klimatkris och fattigdom, och samtidigt rusta mot en ny finanskris. EU-parlamentet ska då rösta om förslaget på en skatt på finansiella transaktioner – i folkmun kallad Tobinskatt.

En skatt på finansiella transaktioner är inte lösningen på alla problem. Men det är ett av de bästa och mest innovativa förslag som finns.

Sveriges hållning har varit avvaktande positivt. Förslaget har betraktats som bra men orealistiskt. Idag är situationen förändrad. Det finns ett starkt politiskt stöd för att införa skatten i EU och driva frågan globalt. Forskningsrapporter och politiska utredningar har gett förslaget stöd.

Därför är det beklagligt att Sverige tycks ha svängt till aktivt motstånd. I Europaparlamentet är moderaten Gunnar Hökmark ledande motståndare. Vi hoppas att Hökmark är ett undantag – och att Sveriges Europaparlamentariker på måndag röstar för förslaget. Våra folkvalda i EU har nu en gyllene chans att göra verklig skillnad. Ta den!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skatt mot handel. Så bra för alla i Tunisien och Tchad som tänkt sig köpa ett kylskåp. Det blir nu dyrare. Tack så mycket Frasse!!

FredrikN

El Zorro sa...

Nej, skatt på finansiella transaktioner. Det är nånting annat. Skatt på handel, dvs tullar finns redan och regleras via handelsavtal och WTO. Du får läsa på FredrikN