Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConfredag, december 31, 2010

Larry kommer inte bli ambassadör

Att USA:s diplomater får kalla handen i Latinamerika var tidigare otänkbart. Tvärtom, i flera latinamerikanska länder har politiken styrts från USA-ambassaderna. Även nu. Wikileaks har nyligen släppt dokument som visar hur Panamas nuvarande president Martinelli styr upp den interna politiken med USA:s ambassadör. Likt en bakgård har USA styrt och ställt i den latinamerikanska politiken, gjort uttalanden om statschefer, valt ut presidentkandidater och finansierat valkampanjer. Exemplen är otaliga. Inte undra på att länderna kalla(de)s bananrepubliker.

Men nu har USA stött på patrull. Tidigare slängde Bolivia ut USA:s ambassadör Phillip Goldberg när han agerade "oppositionsledare" med politiska möten och uttalanden om landets inre angelägenheter. Nu har Venezuela satt ner foten. Den nyligen utnämnde USA-ambassadören Larry Palmer trodde att han var kvar i de "glada" gamla tiderna när han i juli öppnade munnen under senatens förhör med uttalanden om bl a den venezolanska armén som ingen suverän stat skulle tolerera av en diplomat. Läs hela förhöret här.
Venezuela har svarat med att neka honom bli ambassadör och USA, som inför andra länder i Latinamerika inte kan stå svarslös, har reagerat nu i december med att neka Venezuelas ambassadör visum. På kort sikt kan det bli diplomatiska problem, på långsikt vet USA att bakgården nu inte låter sig förnedras hur som helst. En sak är säkert Larry Palmer kommer aldrig bli USA:s ambassadör i Venezuela.

8 kommentarer:

Hedy sa...

Som jag ser på saken så ser man att USA har lite trubbel att kontrollera venezuela. Man ser sig som en övermakt. Via sitt styrande genom historien i sydamerika så har ju inte dessa länder som blivit drabbade av CIA toppagenter som försöker få landets ministrar att falla framför deras fötter, fått någon större framgång?????

Är det bara jag som misstänker dolda subventioner, som inte gynnar landets befolkning utav senatens intresse i USA.

Vet inte om jag är för subjektiveller inte? Eller nämner jag en konspirations teori?

Men för mig ser det självklart ut!
Skulle vilja höra dina åsikter?


Mvh Hedy

Anonym sa...

Ingen av det som händer mellan Chavez och USA beror på att USA har gjort något fel- Det som händer i Venezuela är att Hugo Chavez förvandlar landet till en diktatur. För att ha en stabil diktatur i Latinamerika måste man först skaffa sig yttre fiende. Chavez försöker upprepa vad Castro har gjort i 52 år. Utan USA som fiende ingen diktatur. Det jag undrar är hur Chavez ska lyckas behålla makten utan USA pengar. Slutar de köpa Venezulas olja då är det slut.
Ska Chavez lyckats manipulera USA så som Fidel Castro har gjort?
Det får se

Hedy sa...

Har inte venezuela några resurser för att använda oljan så att man kan gynna landets ekonomiska tillväxt? eller finns det inte hos statens intresse, att man hellre säljer all olja billigt till USA, så att man kan stoppa pengarna i fickan.
Varför skulle då Hugo Chaves oroa sig för att USA ska sluta köpa deras olja?

Kan köpa din synvinkel men inte utan att få upp dessa frågor!
Vad har Venezuelas diktatur med att ha en fiende som USA att göra. Menar du att man ska få stöd av folket genom att ha USA som fiende!

MVH Hedy

Anonym sa...

Varför tror Ni USA ligger bakom allt som är fel i Latinamerika.
Det som händer i Venezuela är att Hugo Chavez vill stanna vid makten. Han ska förbli diktator och han behöver USA som fiende för detta.
Så enkel är det.
USA har sitt bästa president i deras Historia och har gjort allt för att undvika konflitt med Chavez.

Hedy sa...

Haha okej, I'm sorry.
Tack för svaren som gav mig ett nytt perspektiv!

Jag har nog bara läst om för goda saker om Chavez.
Som att han har minskat fattigdomen i venezuela. Du pratar om att han söker fiende som USA. Vad jag har läst försöker han skapa en latinamerikans integration och har höjt olje priserna för USA. Har skapat nya oljeband med andra länder som inte är "bästa vänner med USA"

Jag ska försöka se på saker och ting utan att låta mitt USA-hat lysa igenom.

Men du kan väll acceptera att det känns lite som att, om chavez inte samarbetar med USA så har gjort dem till sin fiende och inte accepterat den här Larry. Känns som det är USA som försöker vara vän med Venezuela för att få oljan och är rädd att andra ska få venezuelas tillgångar.

Skulle inte bli förvånad om det inträffade en statskupp mot chavez snart.

Jag är inte så påläst om latinamerikansk historia som dig troligen och får ursäkta om du tycker att jag är inkompetent.
Mvh Hedy

Anonym sa...

otroligt hur lite Anonym vet om Latinamerikas historia och USA:s inblandning i statskupper, intervention, krig mm på kontinenten. Du behöver bara gå till CIA:s egna arkiv för att få reda på deras inblandning i Latinamerika. Jag ger dig två lästips
Eduardo Galeanos Latinamerikas öppna ådror och Church Report om USA:s inblandning i Chile http://foia.state.gov/Reports/ChurchReport.asp
El Zorro

Anonym sa...

Skrämmande hur folk inte kan se den otäcka sanningen, varför ska man ignorera detta, Jo för annars hade väll inte världen med alla dess konflikter finnas!!

bra rekommendationer!!

doberman sa...

Har besökt Venezuela fyra gånger blir allt mer imponerad av landet.
I Sverige har de väldigt rika advokater som styr deras pengar att skatten blir låg ,de fattiga eller behövande får understöd och de i mitten får betala kalaset.I Chaves land plockar han de väldigt rika hjälper de fattiga och de i mitten slipper betala.Man kan inte jämföra Venezuela med det kapitalistiska kommunismen som härjade i Europa efter kriget där en liten elit styrde massan . Venezuela har fria val fri valuta och man kan lämna landet om man inte trivs har sett många immigranter från de baltiska länderna flytta dit pga den höga arbetsslöheten i sina hemland.
Man har fria skolor man har fri sjukvård.Materaialiskt har man kanske det inte så som i Europa man letar inte efter den senaste mobiltelefonen men de verkar förbaskat lyckliga. Chaves är populär bland folket inte bara i Venezuela utan även större delen av Sydamerika. det måste finnas en hake men jag har ännu inte funnit den.