Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, december 28, 2010

Baskien på väg mot fred när ETA lägger ner

Separatisterna i ETA är på väg att lägga ner vapnen hävdar Arnaldo Otegi, ledare för den politiska grenen i den baskiska nationaliströrelsen, i en intervju i Walt Street Journal. Otegi säger att separatiströrelsen förbereder sig att ge upp våldet och att de, liksom IRA tidigare i Nordirland, är även öppna för att övervakas av internationella observatörer. Det kan inte tolkas på annat sätt än att ETA är på väg att läggas ner.

Otegi sitter i fängelse sedan oktober 2009 för att ha "försökt omorganisera den illegala politiska grenen Batasuna" som förbjöds 2003. Han har nu genom två intervjuer, den första i oktober i El País, klargjort att den baskiska nationaliströrelsen ska arbeta med fredliga och demokratiska medel för Baskiens självständighet. Senast den spanska regeringen och ETA förhandlade om en fredsuppgörelse i december 2006 slutade illa med bomber i Madrid flygplats med många döda och skakade. Otegi och Batasuna fördömde aldrig attentatet.

Otegi är nu tydlig med att de som politisk rörelse motsätter sig våld och terrorism och att den väpnade kampen inte är förenlig med rörelsens strategi för ett självständigt Baskien. Även den annars skeptiska spanska socialdemokratiska regeringen, som de senaste åren gått hårt mot både ETA men även den politiska grenen, säger att de med försiktighet ser nu slutet på ETA.

Inga kommentarer: