Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



torsdag, oktober 11, 2012

FN-resolution erkänner småbrukare och lantarbetares rättigheter

Förra veckan antog FN:s råd för mänskliga rättigheter en resolution om småbrukares och lantarbetares rättigheter.

- Vi välkomnar nyheten om antagandet av resolutionen, säger Fransisco Contreras, ordförande i Latinamerikagrupperna. I en situation där den globala kapplöpningen om naturresurser och ökat tryck på jordbruksmark leder till omfattande miljöförstöring och kränkningar av småbrukares och lantarbetares rättigheter är ett erkännande av dessa gruppers rättigheter centralt.

Många representanter från det civila samhället och sociala rörelser världen över har tryckt på för ett antagande av resolutionen. Särskilt den internationella småbrukarrörelsen La Via Campesina har kämpat länge för ett slut på diskrimineringen av bönder och ett erkännande av deras rättigheter.

- Latinamerikagrupperna samarbetar med La Via Campesina i deras kamp för ökat inflytande för småbrukare och lantarbetare och gläds tillsammans med dem, säger Francisco Contreras.

Antagandet av resolutionen är ett erkännande av bönders nyckelroll i den globala matproduktionen och lösningen av världshungern. Det är också ett stort steg mot ett antagande av en ny FN-deklaration för småbrukare och lantbrukares rättigheter för att bekräfta, främja och skydda bönders mänskliga rättigheter. En arbetsgrupp kommer nu att förhandla fram och presentera ett utkast till en deklaration för rådet för mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer: