Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, oktober 31, 2010

Dilma, favorit i dagens val

Seriösa medier på högerkanten som The Economist och Financial Times menar att Dilma och Serra har rätt så lika politiska program. Och visst, det stämmer. Båda kandidater har gjort Lulas ekonomiska politik till sin.

Men det finns skillnader. Med Lulas 80 % popularitet har högern inte vågat annat än att hålla tyst om sin politik och kandidaten Serra har varit sparsam med att kritisera Lula. Kampanjen från högern har i stället inriktat sig på att sänka Dilma som person och lyfta värdekonservativa frågor som aborter. Det enda som de öppet vågat kritisera är Lulas utrikespolitik, men ändå aktat sig för att inte framstå som USA:s språkrör.

Från vänstern påminner oss veckotidningen Brasil de Fato att Serra representerar finanskapitalet, Sau Paulos storbolag, de stora jordägarna och agrobusiness. Serras verkliga program är en fortsättning på HC Cardosos privatiseringar och den s k "marknadens" övertag i Brasiliens ekonomi. Den politiken röstade Brasilien bort när de valde Lula. Dilma som idag med stor sannolikhet väljs till ny president är en fortsättningen på Lulas politik.

Inga kommentarer: