Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, oktober 07, 2010

kontroversiell nobelpristagare ligger inte i tiden

- Mario Vargas Llosa är en kontroversiell nobelpristagare. Till skillnad från tidigare nobelpristagare från Latinamerika, Gabriela Mistral, Pablo Neruda och Gabriel Garcia Marquez, är Vargas Llosa inte speciellt populär eller folkkär författare i Latinamerika.

- Nobelpriset till Vargas Llosa ligger inte i tiden. Han representerar idag det mest reaktionära av den intellektuella och litterära världen. I Latinamerika är han en av de främsta språkrören för nyliberalism. Tidigare presidentkandidat för högern i Peru, driver han idag tillsammans med Spaniens Jose Maria Aznar och de mest reaktionära intellektuella och politiker på den latinamerikanska högerflanken en kampanj för att få den politiska högern på fötter igen i kontinenten efter en uppenbar kollaps.

4 kommentarer:

Anonym sa...

...Och väldigt hätskt anti-Chavéz.
Läste en gång en sjukt rabiat hatartikel om Chavéz av honom på DN Kultur av alla ställen. Översatt av? Jodå, rimligt nog av Nathan Shachar.

Uffe

Anonym sa...

Hans författarskap då? Det är väl det som ska bedömas:)

Francisco Contreras sa...

De läsvärda böckerna skrevs under 60- och 70-talet och en 1981, det som kom därefter (kanske med undantag av Bockfesten, är undermåligt och inte värt att läsa, enligt min mening.

JC sa...

Håller med Björn Wiman i DN, priset går inte till politikern utan till en av 1900-talets viktigaste romanförfattare.

Juanki Gumucio C.