Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, oktober 27, 2010

Vänsterseger i Peru

Den peruanska högern erkände sig igår besegrad i valet till borgmästare i Lima efter tre veckors väntan på valmyndighetens utlåtande. Vänsterkandidaten Susana Villarán är nu vald till borgmästare i huvudstaden Lima med 38,39 % av rösterna. Högerkandidaten Lourdes Flores, tidigare även presidentkandidat, var länge storfavorit och nederlaget skakar om högern men även det redan svaga regeringspartiet APRA (som bekänner sig till "socialdemokratin").

Segern i Lima skapar nya förutsättningar för vänstern inför president- och parlamentsvalet nästa år. Den nya borgmästaren Villarán tillhör dock en relativt ny vänsterrörelse Fuerza Social som inte vill positionera sig alltför långt till vänster. Men valet i Lima vann hon tack vare vänsterns uppslutning bakom hennes kandidatur. Även i andra delar av landet gick det bra för vänstern och för folkrörelserna.

Den stora utmaningen inför valet nästa år är att lyckas få ihop en allians mellan vänstern, ursprungsfolk och andra folkrörelser och framförallt enas kring en presidentkandidat. Just nu är Humala Ollanta från nationalistpartiet bäst positionerad i opinionsundersökningarna men också ifrågesatt inom vänstern och ursprungsfolk. Andra som finns med i bilden som möjliga kandidater är prästen Marco Arana från Movimiento Tierra y Libertad, generalsekreteraren för Perus LO (CGTP) Mario Huamán och ledaren för Amazonas ursprungsfolk Alberto Pizango.


Inga kommentarer: