Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConfredag, oktober 01, 2010

Statskuppen misslyckades och Correa fritagen

Statskuppen misslyckades. Försvarsmakten som först tvekade tog senare igår på kvällen ställning för demokrati och mot kuppmakarna. Correa fritogs från militärsjukhuset av militärer men först efter att folkmassor lyckas bryta den polisära spärren med bl a en lastbil. I kupppförsöket finns högerkrafter inblandade, delar av poliskåren och även försvarsmakten, i synnerhet flygvapnet. Tydligt är det att Lucio Gutierrez, tidigare avsatt president åtalad för korruption, och flera från hans högerparti uppviglat armén att göra uppror mot Correa. En av hans närmaste ledde attacken mot den statliga TV Ecuador.

Rapporterna pekar på att det inte var en spontan statskupp utan kuppmakarna utnyttja läget för att slå till. Flygplatsen, TV och parlamentet intogs samtidigt som i de stora städerna rådde allmänt kaos med plundringar och bränder. Dock misstog sig kuppmakarna om militärernas ställning. Till skillnad från statskuppen i Honduras vägrade försvarsledningen att stödja kuppen. Från början visade militärerna en viss tveksamhet som gjorde att poliskåren tog över gatorna och strategiska platser och byggnader, men så när militärerna sent men ändå började agera vände det snabbt till fördel för Correa. Folkmassorna ute på gatan som fördömde kuppförsöket avgjorde också. Den bestämda folkmassan som tog sig till sjukhuset där Correa hölls visade liksom kuppförsöket i Venezuela i april 2002 att man inte lett sig skrämmas och att kuppen bara kunde lyckas med ett blodbad.

Läget nu i Ecuador är under kontroll. Chefen för poliskåren har avgått och Correa har i sitt första offentliga anförandet sagt att det kommer bli förändringar i både poliskåren och försvarsmakten. Hur det blir med de politiska högerkrafterna som stödde kuppen är det svårt att sia om. Internationell media och väst kommer säkert att skrika sig hesa och anklaga Correa för att vara odemokratisk om de ställs inför rätta för kuppförsöket. Tyvärr är västlig media världsbäst just nu på att demonisera folkvalda presidenter från Latinamerika. Även i Sverige finns de journalister som vill så gärna hitta "orsaker" till varför militärer och högerkrafter i Latinamerika genomför statskupper. Fallet Honduras var horribelt. Som tur är finns i Latinamerika nu en stark demokratisk förankring, UNASUR och i stort sett alla statschefer fördömde snabbt statskuppen. Där har det liksom växt fram en medvetenhet om att det varken finns ursäkter eller orsaker till varför folkvalda presidenter ska störtas av odemokratiska krafter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett enat folk kan inte besegras!