Francisco Contreras
söndag, oktober 31, 2010
Dilma, favorit i dagens val
onsdag, oktober 27, 2010
Vänsterseger i Peru
Den peruanska högern erkände sig igår besegrad i valet till borgmästare i Lima efter tre veckors väntan på valmyndighetens utlåtande. Vänsterkandidaten Susana Villarán är nu vald till borgmästare i huvudstaden Lima med 38,39 % av rösterna. Högerkandidaten Lourdes Flores, tidigare även presidentkandidat, var länge storfavorit och nederlaget skakar om högern men även det redan svaga regeringspartiet APRA (som bekänner sig till "socialdemokratin").
Segern i Lima skapar nya förutsättningar för vänstern inför president- och parlamentsvalet nästa år. Den nya borgmästaren Villarán tillhör dock en relativt ny vänsterrörelse Fuerza Social som inte vill positionera sig alltför långt till vänster. Men valet i Lima vann hon tack vare vänsterns uppslutning bakom hennes kandidatur. Även i andra delar av landet gick det bra för vänstern och för folkrörelserna.
Den stora utmaningen inför valet nästa år är att lyckas få ihop en allians mellan vänstern, ursprungsfolk och andra folkrörelser och framförallt enas kring en presidentkandidat. Just nu är Humala Ollanta från nationalistpartiet bäst positionerad i opinionsundersökningarna men också ifrågesatt inom vänstern och ursprungsfolk. Andra som finns med i bilden som möjliga kandidater är prästen Marco Arana från Movimiento Tierra y Libertad, generalsekreteraren för Perus LO (CGTP) Mario Huamán och ledaren för Amazonas ursprungsfolk Alberto Pizango.
tisdag, oktober 26, 2010
Deutschland über alles, ännu inte riktigt rumsren
söndag, oktober 24, 2010
Det vi äter i norr dödar i Syd
torsdag, oktober 21, 2010
Afghanistan som energikorridor
TAPI stands for the Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India pipeline, which can never be built as long as US and NATO occupation forces are fighting the resistance umbrella conveniently labeled "Taliban" in Afghanistan. IPI, however, is the Iran-Pakistan-India pipeline, also known as the "peace pipeline" (which would make TAPI the "war pipeline"). To Washington's immeasurable distress, last June, Iran and Pakistan finally closed the deal to build the "IP" part of IPI, with Pakistan assuring Iran that either India or China could later be brought into the project.
tisdag, oktober 19, 2010
Chiles Berlusconi på europeisk charmturné
torsdag, oktober 07, 2010
kontroversiell nobelpristagare ligger inte i tiden
måndag, oktober 04, 2010
Vänster-center koalitionen i Brasilien befäster sin majoritet
PT och det allierade liberala partiet PMDB får nu majoritet i Senaten. PMDB, PT och övriga i regeringskoalitionen vann 43 av 54 platser i senaten. Regeringen får nu majoritet i senaten med 55 av 81 senatorer. I andra kammaren kommer regeringskoalitionen nu att kontrollera 402 av de 513 platser.
fredag, oktober 01, 2010
Statskuppen misslyckades och Correa fritagen
Rapporterna pekar på att det inte var en spontan statskupp utan kuppmakarna utnyttja läget för att slå till. Flygplatsen, TV och parlamentet intogs samtidigt som i de stora städerna rådde allmänt kaos med plundringar och bränder. Dock misstog sig kuppmakarna om militärernas ställning. Till skillnad från statskuppen i Honduras vägrade försvarsledningen att stödja kuppen. Från början visade militärerna en viss tveksamhet som gjorde att poliskåren tog över gatorna och strategiska platser och byggnader, men så när militärerna sent men ändå började agera vände det snabbt till fördel för Correa. Folkmassorna ute på gatan som fördömde kuppförsöket avgjorde också. Den bestämda folkmassan som tog sig till sjukhuset där Correa hölls visade liksom kuppförsöket i Venezuela i april 2002 att man inte lett sig skrämmas och att kuppen bara kunde lyckas med ett blodbad.
Läget nu i Ecuador är under kontroll. Chefen för poliskåren har avgått och Correa har i sitt första offentliga anförandet sagt att det kommer bli förändringar i både poliskåren och försvarsmakten. Hur det blir med de politiska högerkrafterna som stödde kuppen är det svårt att sia om. Internationell media och väst kommer säkert att skrika sig hesa och anklaga Correa för att vara odemokratisk om de ställs inför rätta för kuppförsöket. Tyvärr är västlig media världsbäst just nu på att demonisera folkvalda presidenter från Latinamerika. Även i Sverige finns de journalister som vill så gärna hitta "orsaker" till varför militärer och högerkrafter i Latinamerika genomför statskupper. Fallet Honduras var horribelt. Som tur är finns i Latinamerika nu en stark demokratisk förankring, UNASUR och i stort sett alla statschefer fördömde snabbt statskuppen. Där har det liksom växt fram en medvetenhet om att det varken finns ursäkter eller orsaker till varför folkvalda presidenter ska störtas av odemokratiska krafter.