Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



söndag, februari 28, 2010

Allvarliga konsekvenser av svensk sojaimport

P1 har idag ett inslag om sojaproduktionen i Brasilien och om de svenska sojaimportörerna. Enligt inslaget skadas eller dör tusentals varje år av de livsfarliga bekämpningsmedel som används för att producera sojan. Mycket av den sojan importeras till Sverige för användning i djurfodret till svenska kor, grisar och kycklingar.

Det finns allvarliga miljö och sociala problem bakom produktionen av sojabönor som importeras och används av svenska fodertillverkarna. Ursprungsfolk och småbönder fördrivs från sina marker. Hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel förstör vattendrag och ökar fallen av cancer och förgiftning hos plantagearbetarna. Det är dags att ställa krav på de svenska importörerna.

Lyssna på inslaget här Kritik mot svenska sojaimportörer - sr.se

Imorgon måndag 1 mars kl 07.20 ska jag debattera i P1 konsekvenserna av sojaimporten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte så roliga nyheter, men viktiga. De avslöjar förhållanden bakom hur hög avakstning inom lantbrukets djurhållning i Sverige m fl länder i nord blivit möjliga trots fortsatt nedläggning av öppna landskap och avfolkning. De som länge kunnat hållas dolda genom grön marknadsföring. Skillnaden mellan sätten att ta fram livsmedel - bara som billiga eller ekologiska blir uppenbara när giftanvändningen på dessa fjärran skuggarelaer uppdagas. Tidigare visades hur odling av sockerrör sker under oacceptabla förhållanden för arbetare, mark & vatten i storplantager för etnolen.
Nu kommer avslöjanden vad som sker inom odlingen av protein-/kraft-fodergrödorna för djurindustrins ohejdade behov -forsätt!

Erik Danielsson sa...

Instämmer helt - det blir som den tidigare omtalade bumerangeffekten i samband med den importerade grönsaker/frukt som innehöll höga resthalter av de idag förbjudna biociderna/bekämpningsmedlen i rika nord.