Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, februari 08, 2010

Det "riskfria kriget" på väg

USA och Storbritannien intensifierar attackerna i Afghanistan och Pakistan med helautomatiserade datorstyrda flygplan s k Reaper Drone. Enligt uppgifter från brittiska RAF har bara de senaste två månaderna skjutits 20 missiler med Reaper och totalt 84 sedan britterna skaffade flygplanen i juni 2008. NATO och USA kommer att förlita sig allt mer på de obemannade drönare för att undvika egna förluster. Det nätverksbaserade kriget är det riskfria kriget, sägs det. I alla fall för NATO. Från Nevada via satellit gajdas UAV, unmanned aerial vehicle (obemannad luftfarkost) som fäller bomber i Irak, Afghanistan och Pakistan. Även Venezuela har fått "besök" av USA:s UAV. Sverige tillverkar UAV och tränar de i North European Aerospace Testrange (ett område stort som Blekinge). Även Israel tränade sina UAV där men stoppades efter stora protester.

I den nya militära doktrinen används de nya obemannade datorstyrda vapen i tron att de kommer att ge en ren och prydlig lösning på en konflikt. Att bomba fram "demokratier" utan egna förluster. NATO och USA menar att UAV har enorm precision som gör att antalet civila offren minimeras. De höga siffror med civila offren visar att detta är en myt. Droner används för avrättningar, det är liksom summariska rättegångar via dator. Philip Alston, FN:s MR-särskilde rapportör varnade redan i oktober förra året för att användningen av UAV i Afghanistan och Pakistan bryter mot folkrätten och för att USA inte har rättslig grund för att döda personer med drones.
Snart kommer även Sverige undvika egna förluster. Då kommer man kunna bomba städer och byar i Afghanistan och andra "onda" ställen via satellit hemma i Stockholm.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du försöka läsa på och sluta dra dåliga one-liners som "att bomba fram demokrati".

Att jämföra Sveriges UAV program med det amerikanska/UK/Israeliska är ju ett skämt.

Att sedan öven påstå att Svetige kommer att bomba fram demokrati i Afghanistan är ju ännu mer patetiskt. Har du ens belägg för det du säger?

Självklart tycker jag att insatsen skall diskuteras, men då på verkliga grunder utan krydda av konspitationsteori.

Skärpning?

Jan Viklund sa...

"Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp."
- Tage Danielsson.

Att Se Ner På Andra har antagit nya hisnande dimensioner.

KRIGET HAR BLIVIT SOM ETT TV-SPEL -
HOTET FRÅN OVAN
(Aftonbladet Kultur, 24 feb 2010)
http://www.aftonbladet.se/kultur/article6665651.ab

Mattias Hagberg: Så hotas du av nya robotkriget.
En tidsfråga innan svenska polisen skickar upp drönare över "problemområden"

Anders Åberg sa...

Om talibanerna också skaffar sig drönare, vilket väl mest är en tidsfråga, har dom då samma rätt som USA att bomba t.ex. pentagon för att skydda sitt land från attacker från främmande makt?