Francisco Contreras
söndag, februari 28, 2010
Allvarliga konsekvenser av svensk sojaimport
Det finns allvarliga miljö och sociala problem bakom produktionen av sojabönor som importeras och används av svenska fodertillverkarna. Ursprungsfolk och småbönder fördrivs från sina marker. Hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel förstör vattendrag och ökar fallen av cancer och förgiftning hos plantagearbetarna. Det är dags att ställa krav på de svenska importörerna.
Lyssna på inslaget här Kritik mot svenska sojaimportörer - sr.se
Imorgon måndag 1 mars kl 07.20 ska jag debattera i P1 konsekvenserna av sojaimporten.
torsdag, februari 25, 2010
Det kirurgiska kriget
Mattias Hagberg skriver i Aftonbladet om de obemannade spaningsflygplan som utgör grunden för USA:s och NATO:s krigföring och som nu börjar ta över i både Irak och Afghanistan.
"Redan i dag är situationen moraliskt komplicerad. Vilket ansvar har soldaterna som fjärrstyr drönare över Irak, Afghanistan och Pakistan för de människor som dödas? Och kanske framför allt: ökar inte risken för övervåld när man upplever kriget som ett tv-spel? obemannade spaningsflygplan.
Än så länge har den amerikanska militären varit ovillig att diskutera dessa komplicerade frågor. I stället har militären fokuserat på allt det som man anser vara positivt med utvecklingen och framför allt på möjligheten att spara amerikanska liv. Drömmen är, som så många gånger förut, det rena, kirurgiska kriget, utan egna offer. "
Jag har tidigare skrivit om det riskfria kriget här
onsdag, februari 24, 2010
Ny Gemenskap för Latinamerika och Karibien bildas
söndag, februari 21, 2010
Fattigdomen ökar för första gången på 8 år
I cirka åtta år har annars fattigdomen i Latinamerika minskat stadigt. Framförallt en bättre fördelning av resurserna, en markant ökning av de sociala utgifterna (ca 18 % av de offentliga utgifterna i regionen) och utbyggnaden av sociala program gjorde det möjligt för över 41 miljoner människor att sig ut ur fattigdomen. Förbi var nyliberalismen decennier. Enligt CEPAL lyckades alla länder på världens mest ojämlika kontinent, med undantag för Colombia, Guatemala och Dominikanska Republiken, att minska ojämlikheten.
Vanligtvis pekas den internationella finanskrisen och en nedgång av råvarupriserna ut som orsaker till ökningen av fattigdomen. Som att det skulle handla enbart om en ovanlig dålig konjunktur i den rika världen. Det förklarar dock inte den tydliga sårbarheten utan gör den bara mer påfallande.
Både finanskrisen och prisfallet för exportvarorna slår hårt mot Latinamerika och ökar fattigdomen pga av en strukturell beroendeställning. Gentemot de transnationella bolagen som har en tydlig dominans över kontinentens ekonomier, och som gör att beslut som tas centralt i moderbolagen i den rika världen drabbar Latinamerika med massuppsägningar, fallande efterfrågan och avbrutna investeringar. Och beroende gentemot det internationella finanssystemet som med stöd av en aggressiv avregleringspolitik legitimerar en allt mer riskablare spekulation i Latinamerika. Krisen visar att de latinamerikanska länderna (t ex Mexiko) som är mest beroende av finanssystemet drabbas hårdast.
torsdag, februari 18, 2010
Cold Response - tyst respons från media
måndag, februari 15, 2010
Vem sörjer de 12 döda civila afghaner från gårdagens attack?
Den militära intensiteten påminner om när USA-trupperna invaderade irakiska Fallujah 2005 som utplånade staden. Man stängde av Fallujah och bombade sönder bostäder, sjukhus, vattenanläggningarna. Ännu vet man inte hur många som dog under belägringen av Fallujah.