Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, november 11, 2007

När kungen fick nog

Spanien kung Juan Carlos fick nog. I vredesmod lämnade Spaniens kung Juan Carlos salen under det iberoamerikanska toppmötet i Chile. Men det var inte pga att Chavez kallade den förre (höger)premiärminister Aznar för fascist som kungen gick, utan det var när Nicaraguas Daniel Ortega kritiserade de spanska storbolagen som under nyliberalismens glanstid på kontinenten roffade åt sig resurser och vinster. Då fick kungen vredesutbrottet och gick. Och det var inte bara Chavez och Ortega som kritiserade spanjonerna, utan även Bolivias Evo Morales, Ecuadors Correa och Argentinas Kirchner. Några minuter tidigare hade kungen bett Chavez hålla käften. Och några timmar tidigare hade Kirchner sagt att kungens medling i konflikten Argentina-Uruguay hade misslyckats och att han nu blev befriad från uppdraget. Ingen bra dag för kungen, alltså.

Chavez, Evo och Ortega fortsatte dock sina åtaganden bland tiotusentals människor som hade samlats under Folkets alternativa toppmötet.

4 kommentarer:

Jansson sa...

Så DNs kommentar att han gick när inte Chavez kunde hålla truten när andra talade, är båg?

/Henrik

Pastey sa...

Finns det några mer källor till den version du ger?

Francisco Contreras sa...

visst, kolla på detta inslag från Telesur som finns på Youtube, kungen går när Ortega pratar vid 02:35
http://www.youtube.com/watch?v=1212sDv6tiE&eurl=http://www.aporrea.org/venezuelaexterior/n104520.html

Det finns även referat i chilenska lanacion.cl och i argentinska pagina12.com.ar

Pastey sa...

Tack. Synd att man inte kan spanska. Men man ser ju att kungen går när Ortega talar. Det ser ut som vilken debatt som helst när det hettar till, och Chavez och Aznar hamnar i någon sorts snabbare ordväxling. Att kungen kastar sig in förstår jag inte över huvud taget!?