Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConfredag, november 23, 2007

Chavez bröt löften om gisslan...eller?

Det är sjukt hur DN manipulerar nyheten om att den colombianske presidenten Uribe satte stopp för Chavez medling mellan vänstergerillan FARC och Colombias regering. I en liten notis i papperstidningen är rubriken att Chavez bröt löften om gisslan. DN:s rubrik är klart missvisande och handlar egentligen inte alls om medlarrollen eller om fångutväxlingen. När man läser den korta notisen kan man inte tyda på vilket sätt Chavez skulle ha brutit löften om gisslan. Rubriksättaren satt snarare och tänkte på hur man bäst kunde använda sig av en tragisk notis om Colombia för att smutskasta Chavez.

Medlaruppdraget har haft som syfte att få till stånd en fångutväxling. Chavez har med stöd av den colombianska parlamentarikern Piedad Cordoba lyckats på bara några månader få igång samtalen med gerillan och fått med sig den franske presidenten Sarkozy på tåget, som vill att FARC ska släppa den gröna colombianska politikern och fransyskan Ingrid Betancourt.

Förra veckan träffade Chavez en FARC-ledare i Caracas och nu i onsdags Sarkozy i Paris. Anhöriga till fångarna i både regeringens fängelser som hos gerillan har för första gången, och då överdriver jag inte, kunnat se en möjlighet att få hem sina nära och kära. Men nu sätter Uribe stopp för medlaruppdraget. Och anledningen skulle vara att Chavez pratat med den colombianska arméns ÖB.

I själva verket har Chavez och Piedad Cordobas lyckade medlarroll ifrågasatts av den colombianska högern. Framförallt för att det gett FARC ett internationellt erkännande och för att om det hade lyckats, som det var på gång att göra, skulle det bevisa att fredsförhandlingar och en politisk lösning på konflikten är möjlig och därmed underminerat Uribes och högerns krigspolitik. I fallet med fångarna innebär denna politik att de ska ”befrias” med vapen och inte med förhandlingar med gerillan. Detta har kostat nu många människors liv, nu senast 11 parlamentariker som dödades under ett sådant ”fritagningsförsök” av en privatarmé som ville kamma hem stålar som utlovats av Uribe.

3 kommentarer:

Sven Kurowski-Egerström sa...

HUGO chavez är den största bov som finns nu i hela världen.
DET FINNS INGEN MJÖLK ,SOCKER,MJÖL,idetta mest rika land i syd amerika.
Stor korruption,kriminalitet,mer fattigdom o otrolgt mycket pengari hela landet.
Varlden upp o ner.
Han får 450 miljoner dollar varje dag i inkommst(300m,från olja o 150 från skatter) han har köpt medior,dom militära,högsta domstolen o nu den 2:dec. så vill han göra om konstitutionen o sitta i evighet,helt otroligt.
Han är stark kummpan till colombianska guerillan o han vill bara bli världsledare tack vara Venezuelas,olje pengar.
Äntligen så börjar svenska pressen att öppna ögonen och inse vilken farlig galning han är,så jag tycker absolut inte att Dagens Nyheter o Svenska Dagbladet har missuppfattat hela gisslan negotiationen mellan Colombia o farc.
Sven Kurowski-Egerström
svenkurowski@cantv.net

Francisco Contreras sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Francisco Contreras sa...

mycket fattigdom o en enorm sned fördelningen av resurser finns, även korruption och kriminalitet. Men det är sånt som Chavez ärvt från över 60 år av högerstyre. De förändringar som görs idag är just för att utrota fattigdomen och fördela resurserna mer jämlikt.
Mat finns, i stora mängder och tillräckligt för att föda alla i Venezuela. Dock sätter privat monopol käppar i hjulet för detta. ex. kontrolleras produktionen och därmed prissättning av majsmjöl (som används för national rätten arepas) av ett privat monopol Grupo Polar. Nu gäller det att bryta detta. De statliga livsmedelsaffärerna Mercal gör sitt för att pressa ned priserna och matsalerna Casa de la alimentacion i slumområden ger dagligen mat till de mest behövande. Medelklassen och de rika kan alltid köpa allt de kan önska sig på de dyrare supermarket eller gå till köpcentra Sambil. Det är uppenbart att det finns en överkonsumtion men snäv. Alla dina andra påståenden är det ingen idé att kommentera.