Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



måndag, november 19, 2007

Barroso "lurad" av Bush

En till som känner sig lurad av Bush och som flyr från sitt ansvar för eländet i Irak. Turen har kommit till den nuvarande ordföranden för EU-kommissionen, portugisen José Manuel Barroso. I en intervju säger han att han tog ställning för kriget för att han under toppmötet i Azorerna fick information som senare skulle visa sig vara helt osanna. Han "avslöjar" att även Clinton var på honom för att stödja kriget. Det är häpnadsväckande hur en "ledare" på så hög nivå så lätt kan vifta bort sitt ansvar från ett folkrättsvidrigt krig som dödat över 600 000 irakier. Men den gamle maoisten är inte dummare än att han kan skylla sitt stöd till kriget på två föredettingar (Aznar och Blair) och Bush som är på fall.

3 dagar innan USA påbörjade sitt angreppskrig mot Irak, den 17 mars 2003 stod ordföranden för EU-kommissionen Barroso värd för ett toppmöte på Azorerna mellan USA, Storbritannien och Spanien. Det var där man beslutade att gå till angrepp den 20 mars. Bush med stöd av Blair, Aznar och Barroso ställde ett ultimatum till Hussein: eftersom Irak inte följt Bush' krav på att göra sig av med massförstörelsevapen fick Iraks översta ledarskikt 48 timmars respit för att gå i exil, eller ta konsekvenserna av en allierad attack. Den 20 mars 2003 inleddes bombningarna.

Barroso var då fortfarande premiär minister i Portugal och såg möjligheten att genom toppmötet och sitt stöd till Bush klättra i karriären. I hans tal på toppmötet går det inte att ta miste om var hans lojalitet fanns i valet mellan sanning och kriget.

"Now, coming to our responsibility in case there is a conflict, I must say that the responsibility falls entirely on the dictator Saddam Hussein. He bears the entire responsibility because he has not respected for all of these years international law and consistently violated the U.N. resolutions.
And in that case, if there is a conflict, I want to repeat it once more, Portugal will be next – side by side with his allies. And the fact that we are here today in the Azores with the United States, with Spain and with the UK, this is very significant"

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! undrar om du skulle vara intresserade av att ta en titt på en översättning från spanska till svenska av reforms förslaget i Venezuela. Det är ingen tid kvar iofs med ju närmare det kommer blir det mer rabbiata angrepp på republiken.

Francisco Contreras sa...

visst, maila till francisco@contreras.se

Anonym sa...

I en intervju säger han att han tog ställning för kriget för att han under toppmötet i Azorerna fick information som senare skulle visa sig vara helt osanna.

Tja vad skall man säga ... är det verkligen så att toppolitiker som Barroso är så godtrogna att de tror blint utan att kolla fakta? Troligen inte.

Det stod klart, för de som ville se, redan när man piskade fram kriget att det var skojeri. Sen när det blev den förväntade katastrofen gömmer sig ryggradslösa vuxna människor bakom påhittet att de blev lurade, de blev inte lurade de var med på skojeriet men trodde det skulle gå på ett annat sätt.

Barosso = ordföranden för EU-kommissionen, vad är det för människor som är våra ledare? kriminella skojare och lögnare utan ryggrad.

Anonym sa...

Man gick in i Irak för att man hade hotat med det, om inte de internationella trupperna fick insyn i Iraks vapenprogram och regimen slutade att hindra dem i sitt arbete så skulle en invasion ske, skulle man inte ha gjort det så skulle det bara vara ett tomt hot.

Anonym sa...

Det pågick inspektion för fullt och Irak var väldigt sammarbetsvillig, USA gick emot FN's resolution och angrep ensidigt.

Vapenisnpektörerna hittade aldrig det massförstörelsevapen, för det fanns inga. Allt var påhittat för att komma åt oljan.

Efter att USA anföll Irak lyckades de inte heller hitta några vapen som Bush påstod.

Allt var bara en stor lögn.