Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, mars 29, 2007

Västvärldens krigsherrar sviker Irakflyktingarna

FN:s flyktingkommissarie António Guterres säger i en SvD-intervju att världen sviker Irakflyktingar. Han är upprörd och frustrerad över omvärldens ”brist på engagemang” för flyktingarna. Bra att han visar engagemang kan man tycka, dock glömmer han att nämna att denna ohållbara situation är en konsekvens av en pågående ockupation. Och att FN:s Genevekonventioner och humanitär rätt tydligt ställer krav på ockupanten gällande skyddet av civilbefolkningen. Inte ett ord säger han om detta och vilka som har huvudansvaret. Enligt Human Rights Watch tog USA under 2006 bara emot ca 200 Irakflyktingar. Guterres fegar i sin kritik mot vad han kallar "huvudaktörerna", han säger t o m att "USA nu tagit steg framåt och planerar stöd till länderna i regionen". Guterres är dessutom en av dem som inte ser problem med USA:s ockupation av Irak, han har tidigare sagt att lösningen är att "skapa stabilitet och säkerhet i Irak”. Jag skrev häromdagen om hur det ligger till med stabiliteten i Irak. Vad Guterres kallar en humanitär tragedi är resultatet av våld och grymhet som krigsherrarna i västvärlden påtvingat irakierna. Det är inte världen som sviker irakierna, en stor majoritet av världsopinionen motsatte sig kriget och är emot USA:s ockupation av Irak. De som sviker och vänder irakierna ryggen är desamma som den 20 mars 2003 jublade när USA satte igång krigsmaskineriet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Var inte orolig.De kommer snart till Sverige hela gänget ska du se och sedan så är alla glada igen!. :)

Frågan är ju varför vi inte tar en ledig dag allihop och åker ner och hämtar dom.Ju fler vi är tillsammans ju gladare vi bli!.

Knasen

Anonym sa...

Nej det kommer bara runt 100.000 per ar de narmaste aren. Men kommunerna ar fulla, de mest liberala kommunerna som Malmo och Sodertalje vill ha stopp pa invandringen nu. / Nils

Anonym sa...

flyktingar? ockupation? Irak? vad är det ni pratar om? aha, ett gäng självmordsbombare som gärna tar barn och psykiskt sjuka med i bilen! gud va folk är trevliga och sociala i mellanöstern!

Anonym sa...

Gott om reaktionära USA rövslickare som hatar araber utom när dem går att användas i Amerikanskt propaganda syfte här verkar det som.