Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, mars 17, 2007

Tusentals i protest mot USA:s ockupation av Irak

Mycket god uppslutning var det idag på antikrigsrörelsens demonstration. Ca 3 000 människor kom till Norra Bantorget i Stockholm för att lyssna på bl a förre ministern Thage G Pettersson och Ali Esbati. Yusuf, ett 10-årig irakiskt barn som skadades under bombningarna av Bagdag, överlämnade sedan en protestresolution till USA:s ambassadör i Sverige. Resolutionen antogs på demonstrationen samtidigt som ett tiotal skådespelare engagerade i Teater Tribunalen läste upp paragrafer ur FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som sedan symboliskt brändes upp. I det av USA ockuperade Irak har de mänskliga rättigheterna och folkrätten slutat gälla.

I Nätverket mot krig som slitit med förberedelserna är bedömningen att dagens demonstration är en av de bästa på länge, bra stämning, bra uppslutning, musikgruppen Ska'n'ska och Jan Hammarlund var strålande. Antikrigsrörelsen har efter en svacka börjat växa igen, många som är upprörda över USA:s krigspolitik hör av sig och aktivismen växer. I år anordnades ca 20 antikrigsdemonstrationer i landet, bl a i Malmö, Varberg, Göteborg, Jönköping, Östersund, Luleå.


Opinionen mot krigspolitiken behövs även i Sverige, för som Thage G Pettersson sa finns en stor majoritet som inte vill att Sverige ska vara ett krigförande land och det måste de svenska krigshetsarna få höra. Det svenska militära engagemanget i Afghanistan pekar tyvärr mot att den borgerliga regeringen kommer att fortsätta den gamla sosseregeringens linje att militärt ansluta oss till USA:s krig mot terrorismen. Utrikesministern Carl Bildt säger idag på nyheterna att USA:s militära närvaro i Irak är laglig och bör fortsätta. Inte ett ord om USA:s brott mot de mänskliga rättigheterna. I en debattartikel i DN lyckas han redogöra för vad som bör göras i Irak utan att en enda gång nämna USA:s militära närvaro.

Vill du göra nåt konkret? engagera dig!, kom med i den breda antikrigsrörelsen, gå in på Nätverkets hemsida www.motkrig.org för kontakt och info.

läs Nätverkets pressmeddelande
andra rapporteringar Expressen, Svd, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Ekot, Rapport, Aktuellt, Jan Guillou, TV4, GP

I Madrid demonstrerade 400 000 människor mot kriget, i Washington protesterade över 50 000, igår samlades kristna grupper utanför Washington National Cathedral. Här hittar du 138 bilder och här rappportering från antikrigsdemonstrationer världen över. Fotolasse har lagt upp bilder från demonstrationen i Stockholm.

Inga kommentarer: