Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, mars 21, 2007

Bildts diplomatiska hyckleri

Den s k "diplomatiska krisen" mellan Sverige - Kuba som media rapporterar om kan förhoppningsvis hjälpa oss att även uppmärksamma vad Carl Bildt sa i sitt 9-minuters tal i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Vad sa vår utrikesminister? (tack till Eva B för tipset)

- att regimer som kränker medborgarnas rättigheter ofta också är de som hotar internationell fred och stabilitet – han nämnde inte USA:s och allierades förödande brott mot fred och stabilitet i Irak och Afghanistan

- att de senaste åren har framstegstakten när det gäller demokrati och rättsamhälle dämpats – han sade inte förbytts i bakslag och nämnde inte USA:s och allierades anfallskrig, ockupation, rättsövergrepp och systematiska brott mot grundläggande medborgerliga rättigheter

- att nya auktoritära regimer inför restriktioner för användning av internet – men menade inte USA och dess blockad som förhindrar och fördyrar kubanernas användning av internet och förbjuder dem att logga in på USA-bolagens hemsidor som Disneys, Time Warners m fl

- att brotten mot mänskliga rättigheter måste bemötas kraftfullt och objektivt, och nämnde faktiskt att de begås på ockuperat område i Palestina, men inte av vem, och nämnde Sudan, men sedan kom USA:s favoritlista på s k skurkstater där Kuba finns med – men fortfarande inte en stavelse om USA och allierades övergrepp

- att dödsstraff måste överges, och han nämnde Iran, och med beklagande Irak, men framför allt Kina – och fortfarande lyste USA med sin frånvaro

- att risken är stor för justitiemord och avrättning av oskyldiga i repressiva regimer – men drog inte slutsatsen att USA är en sådan

- att utomrättsliga avrättningar förekommer i Sri Lanka – men glömde USA:s och Israels välkända och högteknologiskt ledande praktik på området

13 kommentarer:

Anonym sa...

Pundhuvud.

Göran sa...

Usa är det land som skapar mest brott mot de mänskliga rättigheterna, men från bildt är det tyst om detta.

Lasse Strömberg sa...

Utomordentligt bra bloggpost. Det visar hyckleriets verkliga ansikte.

Jag noterade att man i en rubrik i Rapport sade att Kuba hade öppnat svensk diplomatpost. I inslaget framgick det dock att en säck med diplomatpost varit öppen och att man ville ha hjälp av Kuba för att utreda hur det kom sig att den var öppnad. Säcken kan ju ha öppnats var som helst under färden. Ex v kan man tänka sig att något flygbolag öppnat den...
Någon diplomatpost hade uppenbarligen inte öppnats.

Anonym sa...

Detta var det dummaste jag läst på länge

Anonym sa...

Så du kanske tycker det är rätt av kubas fn ambassadör att kalla sverige för ett rasistiskt land där vi utför etnisk ränsning? "De enda som får stanna i landet är de vars hud och hårfärg stämmer överens med rasmönstret hos de forna vikingaerövrarna."

adamski sa...

Suck anonym...

Kubanen sa att Sverige varit ett imperialistiskt och rasistiskt land.

Det har vi varit.

Du ska inte förlita dig så mycket på aftonbladets sensationsjournalism.

Kubanen har rätt i sin sak, men det kanske inte är speciellt aktuellt det han säger. Vi är sannerligen inte imperialistiska idag, förutom att vi håller tyst när imperialistiska stater agerar samt att vi förser dem med vapen.

Bra inlägg för övrigt.

Anonym sa...

Varför överhuvudtaget kritisera någon diktatur i världen när man alltid kan säga något om USA istället, tycks vara din ståndpunkt.

elliv sa...

Tack för bra synpunkter. Hyckleriet visar inga gränser hos Carl Bildt. Att bryta mot mänskliga rättigheter verkar för Bildt vara det samma som att INTE ta order från Washington.

Anonym sa...

Mycket bra inlägg.

Kuba kan defintivt kristiseras, inte minst från ett rent demokrati-perspektiv, men problemet för Bildt är att hans egen korruption och poltiska äventyr se senaste 10 åren gör gonom helt o-trovärdig.

Bara det faktum att han raggades upp av, och även skrev artiklar till stöd för, de neokonservativa grupper ( i CLI) som drev hela pr-vågen inför Irak-invasionen gör honom till en katastrof som utrikesminister.

Det är skamligt att han sitter kvar och han borde avgå idag, att han uttalar sig om världen, om
mänsliga rättigheter och om demokrati för vår räkning är ett dåligt skämt.

Anonym sa...

"SA:s och allierades förödande brott mot fred och stabilitet i Irak och Afghanistan"

Vilken idiot. Typiskt vänstern att hyckla om den 'stabila' situationen i länder där medborgare systematiskt torteras och avrättas.

Anonym sa...

Blogginlägget handlar om Bildts tal och inte om Kuba. Varför blir somliga här upprörda för att man refererar till hans tal? var det inte så att han medvetet undvek att prata om USA:s uppenbara brott?

Anonym sa...

Det skulle vara intressant om någon enda ur den diktaturkramande vänstern kunde kommentera det som Kubas representant i FN sade om Sverige:

"De enda som får stanna i landet är de vars hud och hårfärg stämmer överens med rasmönstret hos de forna vikingaerövrarna."

Är ni alls svenskar? Eller skulle ni reagera starkare om Sveriges representant i FN spred lika infama lögner om Kuba? Jag gissar att det då skulle ta hus i h-e, och avgrundsvänstern skulle ställa upp mangrant och fördöma och hata. Se bara på er reaktion på Bildts befogade kritik mot diktaturer, där ni istället fokuserar på vad han inte sa!

Era kommentarer här visar hyckleriets verkliga ansikte.

Anonym sa...

Var det från Eva B som också tipset till den kubanske FN-delegaten kom om situationen i Sverige och vår historia.

Man kan liksom misstänka att det är kommunister på besök som beklagat sig om hur hemskt vi har det här och har haft det.