Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, mars 25, 2007

Myten om stabiliseringen i Irak

Alla politiska myter avslöjas förr eller senare av den råa verkligheten, ibland går det fort, som med snacket om den pågående stabiliseringen i Irak och framförallt det s k The Baghdad Security Plan. För samtidigt som ockupationsmaktens chef för säkerhetsplanen, generalen Abboud Gambar, från en hårt bevakad fordonskolonn meddelade "att säkerhet är på väg i Bagdad" dementerades detta av inte mindre än en av USA-arméns högsta chefer i Irak Maj. Gen. William B. Caldwell IV, som menade att antalet bilbomber i Bagdad nu slagit rekord, 44 st i februari och totalt 77 i hela Irak. Senast drabbades ockupationsmaktens vice premiärministern Salam al-Zubayi och på lördag krävdes minst ett 60-tal liv av nya bombdåd. Även FN-chefen Ban Ki-Moon har fått känna på hur "stabilt" det är i Bagdad just nu.

Våldspiralen och militariseringen drivs på av USA. Ett rekord i sammanhanget är antalet USA-soldater i landet. Med den tidigare aviserade truppförstärkningen på 21 500 man kommer antalet USA-soldater i Irak att vara i juli 173 000 och enligt Congressional Research Service finns idag i hela Mellanöstern runt 260 000 USA-soldater. De "irakiska" trupperna slår också rekord, Pentagon rapporterar att det finns 328 700 irakier i den s k Iraqi security forces, 120 000 i den irakiska armén och 192 300 inom poliskåren. Rapporten säger också att åtminstone 1/3 av de inte tycks infinna sig på sin "arbetsplats" som de förväntas.

Vad som minskar är den s k koalitionen av de villiga, USA:s allierade i ockupationen. Här har ett annat rekord slagits, nämligen en minskning av antalet "allierade" soldater från de 23 länder som deltar i ockupationen (bl a Mongoliet och Peru). En liten ökning blir det till våren efter att Georgien lovat bidra med 2 300 soldater. Dock sjunker antalet igen när britterna påbörjar ett tillbakadragande under detta och nästa år. Hälften av de 13 000 "allierade" soldater är britter.

Rekord slår krigskostnaderna, som snart passerar Vietnamkrigets (600 miljarder dollar). Enligt den officiella budget-sammanräkningen från kongressen har 351 miljarder dollar spenderats mellan 2003 -2007, dessutom har nya 68 miljarder äskats av Bush för 2008 förutom de redan budgeterade 113 miljarder. Totalt 532 miljarder dollar, i direkta kostnader. Indirekta kostnader som det stigande oljepriset, krigsveteraner och flyktingar finns inte med i denna beräkning.

En påtaglig konsekvens av den drivande militariseringen av Bagdad är att civilbefolkningen flyr i hundratusentals, rapporter säger att närmare 162 000 familjer och kanske upp till en miljon människor har flytt kriget de senaste månaderna. FN rapporterar att det finns ca 1,9 miljoner interna flyktingar och över 2 miljoner flyktingar utanför landet, i huvudsak i Jordanien och Syrien. Tufan Abdu-Wahab, chef för Bagdadavdelningen på "Ministry of Migration and Displaced People" säger att hans avdelning under februari har registrerat över 200 000 som flytt huvudstaden. Man undrar varför familjer som flyr överhuvudtaget bemödar sig att registrera sig. Svaret är enkelt, eftersom ockupationens propagandamaskineri måste visa en bild av en pågående stabilisering, erbjuder ockupationsmakten 250 000 dinarer (192 dollar) till varje familj som återvänder. Men då måste man tidigare ha varit registrerad som "emigrerad". Ändå har enligt denne chef endast 1 % återvänt. Åtminstone för att kvittera ut pengarna.

Inga kommentarer: