Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, mars 27, 2007

Skenrättegång och bekännelser under tortyr

Det är uppenbart att rättegången mot den 31-årige Guantanamofången är en skenrättegång som har som syfte att legitimera en vidrig rättsprocess. Rättegången kommer att vara predicerande för kommande rättegångar mot andra Guantanamofångar. Australiern har suttit fängslad i mer än 5 år på USA:s koncentrationsläger utan tillgång till rättsligt stöd och varit utsatt för fysisk och psysisk tortyr. Två försvarsadvokater har inte godkänts av domaren översten Ralph Kohlmann, försvaret har inte fått tillgång till hemliga bevis och åtalet sker i speciella militärdomstolar. Alla internationella konventioner har åsidosatts.

Medierna tiger om omständigheterna kring åtalet. Rapporteringen är under all kritik, Svd:s rubrik är häpnadsväckande Hicks erkänner på Guantanamo.

Kvar i Guantanamo finns 430 människor, än så länge har ingen fällts för brott. Tidigare åtalades tio fångar vid de militära specialdomstolarna men rättegångarna förklarades olagliga av USA:s Högsta domstol. En rapport från Amnesty visar att bara fem procent hade tillfångatagits av USA-styrkor. 86 procent hade gripits av pakistanska styrkor eller av Norra alliansens styrkor, förlagda i Afghanistan, och överlämnats till USA-fängelser, ofta mot en ersättning av tusentals dollar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dennis Hicks är en terrorist. Han har bör få det hårdaste straffet och tillbringa flera år i fängelse.

Anonym sa...

Det finns inga rättegångar som är rättvisa i Sverige så varför skulle det finnas rättvisa rättegångar i USA.Målet med en rättegång är ju alltid att klämma åt den individ man på förhand tror ar skylldig, återigen, så fungerar det i Sverige och på de allra flesta ställen.Denna gången är skillnaden att de anklagade faktiskt är skylldiga till något som skulle bestraffas väldigt hårt det finns inte engång en straffskala i Sverige som räcker till.Jag skall inte säga vad jag tycker om terrorister bara konstatera att tortyr fungerar alldeles utmärkt för att få fram sanningen.

Anonym sa...

Visst kan han vara det. Men han ska ha en öppen rättegång med advokat och få se bevisen och anklagelserna. Om de inte håller ska han släppas fri. Enda sättet för USA att fälla dem som de "skopade" upp från Afghanistan är att hålla hemliga rättegångar , utan advokater utan att visa bevisen. och sedan fälla på att de "erkännt" skulle inte du göra det efter 5 år för att få komma därifrån till annan plats ,vilken somhelst. Med tortyren de utsatts för kommer alla att erkänna.
USA ligger risigt till, man kan bara hoppas att USA;s egna motståndare till detta vaknar upp eller en ny president som stoppar detta. Det är att gå terroristernas ärenden att bete sig på detta viset. ÄR de terrorister ska de fällas , men i riktiga rättegångar.