Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, september 27, 2010

Valet stärker Chavez

Parlamenstvalet i Venezuela bekräftar att den bolivarianska revolutionen och Chavez har starkt stöd bland befolkningen och valet slår även tillbaka mot det internationella drevet som pågår mot landet. Det blir spännande att se hur journalisterna som tidigare hävdat att det finns en diktatur nu ska rapportera om valresultatet.


Med ett högt valdeltagande på ca 67 %, jämfört med traditionella 25-30% tidigare och även i jämförelse med alla andra länder i Latinamerika (senast i Colombia var valdeltagandet till presidentvalet nere i 40 %), har den demokratiska processen fått legitimitet även bland oppositionen. Regeringspartiet PSUV vann 94-95 platser av de totala 165, högeroppositionen fick 60 och ett Chavezkritiskt vänsterparti PPT 2. Återstår 9 platser som inte är färdigräknade. Regeringspartiet kommer att ha egen majoritet i nationalförsamlingen.


Valresultatet ska så klart jämföras med de tidigare valen. Högeroppositionen bojkottade parlamentsvalet 2005 och PSUV fick då 114 ledamöter av de 165. Men vid valet år 2000 var ställningen en annan. Då fick regeringspartierna 83-86 ledamöter (under 2000-2003 bytte flera ledamöter parti) och oppositionen ca 82 ledamöter. Utifrån denna jämförelse har PSUV stärkt sina ställningar och oppositionen tappat mark.


Många även Chavezanhängarna välkomnar att högeroppositionen kommer tillbaka till Nationalförsamlingen. Hittills har media fått ta på sig oppostionsrollen och fascistiska tongångar har varit dominerande i vissa kretsar när högern förlorat 15 val i rad. Chavez har kvar en trygg majoritet och för första gången sedan Chavez kom till makten har en överväldigande majoritet godkänt och legitimerat den bolivarianska konstitutionen och valprocessen. Det som pågår nu är en normalisering av en omfattande förändringsprocess som pågått i mer än 10 år och där en högljud och mäktig opposition nu inser att det är lönlöst att störta Chavez med en statskupp.


Om man jämför med andra länder i Latinamerika har Chavez en bekvämare parlamentarisk sits, i Brasilien har Lula med ca 80 % av popularitet inte egen majoritet utan har fått kompromissa med högern i parlamentet, i samma läge befinner sig Funes i El Salvador, Lugo i Paraguay, Mujica i Uruguay, Ortega i Nicaragua och Kichner i Argentina.

9 kommentarer:

Anonym sa...

mycket intressant läsning, tack. Kalle

Mariposa sa...

Pinochetista-"journalisten" Lars Palmgren slog jublande fast i morse att det sittande partiet & Chavez inte fick egen majoritet och att högern fick fler platser i parlamentet, vilka uppgifter stämmer?

Pratar mannen strunt som vanligt eller?

Eva sa...

Hej

Du kanske borde läsa på en smula. I ARgentina är röstning obligatorisk för alla medborgare. Så när ud skriver '' i jämförelse med alla andra länder i Latinamerika '' så är det bara trams.

Anonym sa...

exakt Eva, när valet INTE är obligatoriskt är valdeltagande lågt i Latinamerika. 67 % är fortfarande högt i jämförelse med övriga Latinamerika.

Peter sa...

Enligt konstitutionen skall proportionell representation garanteras. I Caracas distriktet fick den förenade oppositionen 484.844 röster och chavistas 484.103 röster. Trots detta fick oppositionen 3 av 10 platser och chavisterna 7!
I landet som helhet fick oppositionen över 50% av rösterna men endast knappt 40% av platserna.Visst var det ett fritt val men är det rättvisande?

Francisco Contreras sa...

Valsystemet består av både majoritetsval med personval och av listor som är proportionella. Det är ett rätt vanligt system i världen. Är jag för ett sånt valsystem? Det har inte sagt. Jag föredrar ett rent proportionerligt valsystem utan spärrar + mycket direkt o deltagande demokrati. Högern i Venezuela har annars historiskt föredragit majoritetsval med tvåpartisystem AD o COPEI.
Kul att du tycker att det var ett fritt val. Vilket valsystem gillar du, Peter?

Anonym sa...

Högern i Venezuela hävdar att de fick flest röster, men det stämmer inte. MUD som är en koalition av allt från extremhögern till extremvänstern som har gemensamt att de är emot Chavez fick 5 320 175 medan regeringsalliansen fick 5 422 040. Alltså en skillnad på över 100 000 röster. Gå in på valmyndighetens sajt www.cne.gov.ve

Eva sa...

Vart på valmyndihetens sida står det att regeringsalliansen fick flest röster?

Anonym sa...

gå in på www.cne.gov.ve och där hittar du alla siffror. Även oppositionen godkänner siffrorna