Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConfredag, september 10, 2010

Riskkapitalbolag profiterar på välfärden

Riskkapitalbolag gör nu stora intrång i välfärdssystemet. Det som enligt retoriken skulle gynna småföretagen och få fram eldsjälar har förvandlats i saftiga affärer för stora koncerner och nu riskkapitalbolag. Wallenbergs riskkapitalbolag EQT omsätter redan två miljarder kronor inom skolbranschen med Academedia. Även riskkapitalbolagen Providence Equity Partner (USA) och norska Baggium gör stora vinster på skolan. Inom vården tjänade de stora koncerner över 3 miljarder kronor, bland annat det hårtkritiserade vårdföretaget Carema som till nyligen ägdes av regimen i Singapore.

Nu har förskolan seglat upp som det nya offret för riskkapitalets profitjakt. Danska Polaris Equity har köpt upp Pyssligen och fler är på väg in när högern har makten i den kommunala politiken där besluten tas för ersättningar och regler.

I Svd idag skriver Lars Ohly att "de internationella riskkapitalbolagens uppköp av svensk välfärd går allt snabbare. Av de sex största vård- och omsorgsbolagen som är verksamma i Sverige är det numera bara ett enda som inte ägs av ett riskkapitalbolag. Inom skolan ägs tre av de fyra största friskolekoncernerna av riskkapitalbolag. Och inom handikappomsorgen så ägs idag alla de fem största aktörerna av riskkapitalbolag".


Inga kommentarer: