Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, september 30, 2010

Statskupp i Ecuador

Statskuppen i Ecuador är iscensatt av polisen, delar av försvaret/militärkåren och ett flertal högerpolitiker. Fd president Lucio Gutierrez, åtalad för korruption och allmänt allierad med högerkrafterna, uppmanar till upplösningen av nationalkongressen och till nyval. Från flera håll rapporteras om att presidenten Correa är kidnappad av en grupp poliser. Han ska vara anhållen i ett polissjukhus. Det rapporteras att folkmassor är på väg dit för att befria Correa. 150 officerare från flygvapnet FAE har intagit flygplatsen. Försvarsmaktens ledning tar avstånd från kuppen.
Plundringar och allmänt kaos råder i båder Quito och Guayaquil.
Utåt vill man få världen att tro att det är missnöjda poliser som protesterar mot lägre bonusar, men allt mer pekar på att det är högerkrafter som utnyttjar läget och poliskårens missnöje för att slå till. Inrikesministern Miguel Carvajal menar att statskuppen har ett politiskt motiv för att sätta stopp för demokratiseringsprocessen som pågår i landet. Arbetsmarknadsminister Richard Espinoza sa i Telesur att det finns klara politiska motiv bakom polisens protester som har stöd av högermaffian.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Vad har sagts av Morales och Chavez ang, det som sker i Ecuador.. ??

Anonym sa...

Chavez är i kontakt med Correa

Bosse sa...

Historien visar att det är farligt att bedriva vänsterpolitik i Sydamerika. Man kan faktisk bli mördad av militären. Det är svårt att genomföra socialism med demokratiska medel. Jag högaktar de politikiska ledare i Sydamerika som efter många år av högerdiktaturer försöker skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle. Om det går vägen kommer USA snart att betraktas som Sydamerikas bakgård. Den dagen ser jag fram emot.

Mikko sa...

Håll ut kamrat Correa!!!! FOLKET ÄR MED DIG ,OCH HÄR I SVERIGE MÅSTE EN DEMOSTRATION ANORDNAS KVICKT UTANFÖR USAS AMBASSAD DET ÄR DOM SOM LIGGER BAKOM OCH DET VET ALLA!